14.12.2016 21:56

Vitesse zonder problemen langs Jodan Boys

Romario Dos Santos (l.) weet Marvelous Nakamba (r.) van de bal te houden tijdens het bekerduel tussen Vitesse en amateurclub Jodan Boys. (14-12-2016)

Vitesse heeft woensdagavond snel een eind gemaakt aan de bekerdroom van Jodan Boys. De Gouwenaren kwamen al vroeg op achterstand door doelpunten van Matt Miazga en Adnane Tighadouini. In de tweede helft zetten Lewis Baker en Milot Rashica de 4-0 eindstand op het scorebord.

Het eerste schot van de wedstrijd was voor de bezoekers, die in de eerste helft zeker niet onderdeden tegen Vitesse. Ondanks het enorme niveauverschil tussen beide ploegen wist Jodan Boys enkele keren te profiteren van het slordige, trage spel van Vitesse.

Toch keken de gasten al snel tegen een achterstand aan in Arnhem. Na een mislukte aanval van de Jodan Boys kwam Vitesse er razendsnel uit met een counter. In eerste instantie wist Jodan Boys een voorzet van Navarone Foor te verwerken tot een hoekschop. Uit diezelfde corner kwam de bal terecht in de voeten van Chelsea-huurling Miazga. De verdediger kon rustig aannemen om de bal vervolgens hard achter Jodan Boys-doelman Marvin Straver te mikken: 1-0.

Nog geen drie minuten later volgde het tweede doelpunt van de Arnhemmers. Een andere Chelsea-huurling, Baker, zag ploeggenoot Tighadouini vrijstaan. De Marokkaan dribbelde vanaf zo'n veertig meter in de richting van het vijandelijke strafschopgebied. Onderweg naar de goal nam Tighadouini met een zondagsschot het doel onder vuur. Een harde knal belandde in de linkerkruising, waar Straver niet op had gerekend: 2-0.

Vijf minuten na de thee deelde Vitesse de genadeklap uit. De ontsnapte Yuning Zhang, die de voorkeur kreeg ten opzichte van Ricky van Wolfswinkel, kon één-op-één komen met Straver, maar werd in het zestienmetergebied ten val gebracht. Rood voor Levi Marengo en dé uitgelezen mogelijkheid voor Baker om zijn doelpunt mee te pikken. Baker twijfelde niet en zette via de vingertoppen van Straver de 3-0 op het scorebord.

Opnieuw duurde het niet lang voordat het handjevol thuissupporters op de banken mocht staan. Een voorzet aan de linkerkant van debutant Lassana Faye bereikte ploeggenoot Rashica, die bij de tweede paal kinderlijk eenvoudig de 4-0 kon binnen tikken. Even dachten de supporters nog aan 5-0, maar het doelpunt van invaller Mohammed Osman werd wegens buitenspel afgekeurd.

Al met al opnieuw een zeer eenvoudige avond voor Vitesse in het bekertoernooi. Eerder was Vitesse al een maatje te groot voor de amateurs van De Dijk (7-2) en RKC Waalwijk (4-1), dat uitkomt in de Jupiler League. De Arnhemmers maken een einde aan het bekersprookje van Jodan Boys. Zij versloegen weliswaar Swift, HHC Hardenberg én Go Ahead Eagles, maar werden in de tweede helft overlopen door Vitesse. Volgend seizoen keert Jodan Boys niet terug in het hoofdtoernooi van de KNVB beker. De Gouwenaren zijn al uitgeschakeld in aanloop naar het aankomende seizoen.

Door: Maarten Elst