14.12.2016 22:32

Feyenoord kwartfinalist na ruime zege op ADO

Feyenoord heeft zich weten te plaatsen voor de kwartfinale van de KNVB beker door in eigen huis met 5-1 te winnen van ADO Den Haag. De Rotterdammers hoefden zich niet bovenmatig in te spannen om de ploeg van Željko Petrović over de knie te leggen. Dirk Kuyt was de grote man met een hattrick.

De Rotterdammers kregen de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Het was Kuyt die ongehinderd mocht koppen, maar ADO-doelman Ruud Zwinkels keerde de inzet. Dat bleek in het eerste half uur de enige grote kans. De bezoekers, die weinig moeite hadden om Feyenoord bij Zwinkels uit de buurt te houden, leunden achterover en probeerden op de counter iets forceren, maar de Rotterdamse defensie bleek niet onder de indruk van de speldenprikjes. Tien minuten voor rust kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Nicolai Jørgensen kopte de bal uit een corner, die door een grote fout van Thomas Meißner tot stand kwam, achter Zwinkels.

Direct na rust leek viel al de beslissing, toen Jørgensen aan zijn shirt werd getrokken en Ed Janssen de bal op de stip legde. Uiteraard nam Kuyt zijn verantwoordelijkheid en knalde de 2-0 binnen. Niet veel later was het de captain die opnieuw scoorde, ditmaal rondde hij een fantastische aanval van de Rotterdammers over de rechterflank af. Het verweer was bij de uitploeg compleet gebroken en daar profiteerde ook Karim El Ahmadi van. De middenvelder kreeg de bal uit een corner aangespeeld en schoof de bal in de verre hoek achter Zwinkels. Feyenoord rook bloed en wilde een grote uitslag neerzetten. Vooral Kuyt hield zich niet in een jaagde Zwinkels op na een te korte pass. De doelman legde de aanvoerder van Feyenoord vervolgens neer waardoor de bal opnieuw op de stip ging. Wederom was het Kuyt en deze keer stuurde hij de ADO doelman de verkeerde hoek in.

De eretreffer voor ADO, dat toch een degelijke eerste helft speelde, kwam er alsnog. Gervane Kastaneer ontsnapte aan de aandacht en mocht de bal van dichtbij achter Jones tikken. Zodoende gaat Feyenoord in de kokers voor de loting van de kwartfinale van de KNVB beker, welke donderdagavond plaats zal vinden. Voor de koploper van de Eredivisie wacht er nog een thuiswedstrijd voor de winterstop. Zaterdagavond ontvangt de ploeg van Van Bronckhorst Vitesse, terwijl ADO Den Haag zondagmiddag bezoekt krijgt van Sparta Rotterdam.

Door: Bastiaan Vrijhof