18.12.2016 16:20

Heracles met moeite langs negen Zwollenaren

De spelers van Heracles Almelo vieren het openingsdoelpunt van Samuel Armenteros tegen PEC Zwolle. (18-12-2016)
De spelers van Heracles Almelo vieren het openingsdoelpunt van Samuel Armenteros tegen PEC Zwolle. (18-12-2016)

Heracles Almelo had zondagmiddag wel erg lang nodig om af te rekenen met negen man van PEC Zwolle. De Zwollenaren kregen te maken met de ene tegenslag na de andere, maar pas in de slotfase zorgden de Heraclieden voor de 3-0 eindstand.

De betere ploeg in de openingsfase was zowaar het als zestiende geklasseerde PEC Zwolle. De uitploeg kwam naar Almelo om aan te vallen en dat leverde in het eerste kwartier enkele kansen op. Met name Queensy Menig was gevaarlijk vanaf de rechterkant. Maar na dat kwartier zorgde één incident voor de complete ommekeer in het duel. Bart Schenkeveld beging in het strafschopgebied een overtreding op Brandley Kuwas en Edwin van de Graaf bestrafte de rechtsback zeer zwaar met een rode kaart.

Samuel Armenteros maakte vervolgens dankbaar gebruik van dat buitenkansje door de strafschop beheerst binnen te schieten. Heracles nam ook gelijk het initiatief over van de tien Zwollenaren, die ineens een erg lastige opdracht voorgeschoteld kregen. In het restant van de eerste helft probeerde Heracles de wedstrijd in een vroeg stadium te beslissen, maar dat lukte de Almeloërs niet. Zo bleef het bij 1-0 tot aan de rust, waardoor er nog wat hoop gloorde voor PEC.

In die tweede helft leek PEC wederom wel aanstalten te willen maken om richting de gelijkmaker te gaan, maar die hoop leek na een uur spelen volledig vervlogen. De Zwollenaren waren al in ondertal en moesten in het laatste halfuur zelfs met negen man verder. Bram van Polen, die midweeks nog uitviel over een in zijn ogen domme overtreding van Dirk Marcellis, beging nu zelf een domme overtreding. Hij hield vast bij Robin Gosens en kreeg zodoende zijn tweede gele kaart.

Toch bleef Heracles moeite hebben met levensgrote kansen creëren. John Stegeman besloot daarom om na driekwart van de wedstrijd Vincent Vermeij te brengen voor Wout Droste, in de hoop tot wat meer gevaarlijke kansen te komen. Ook daarna duurde het nog even tot de beslissing viel, en kwam PEC er zelfs een aantal keer gevaarlijk uit. In de 78ste minuut lukte het dan eindelijk voor de Almeloërs. Het was inderdaad Vermeij die nodig was om de 2-0 binnen te koppen, na een voorzet van Joey Pelupessy.

Toen ging Heracles nog even voetballen. Direct na de 2-0 was daar ook de 3-0 van Daryl van Mieghem. Hij pegelde op aangeven van Kuwas heerlijk in de kruising. Daar bleef het uiteindelijk ook bij in het Polman Stadion, waardoor Heracles de drie punten mocht bijtekenen en PEC teleurgesteld achterbleef. Toch is er ook voor de Almeloërs nog werk aan de winkel naar aanleiding van dit duel, want het duurde wel erg lang voordat de definitieve beslissing. En PEC? Dat moet zich, op welke manier dan ook, weten te herpakken in de winterstop.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner