18.12.2016 16:25

Winnend ADO op gelijke hoogte met Sparta

Thomas Verhaar (l.) probeert voor Sparta Rotterdam de bal af te pakken bij Sheraldo Becker (r.) van ADO Den Haag. (18-12-2016)

ADO Den Haag heeft de negatieve reeks van vier verloren competitiewedstrijden op rij doorbroken. In het eigen Kyocera Stadion wonnen de Hagenezen met 1-0 van Sparta Rotterdam. Door de overwinning staat ADO nu op gelijke hoogte met Sparta.

David Mendes da Silva was de meest opvallendste naam op het veld. De middenvelder van Sparta mocht weer eens beginnen in een Eredivisieduel na zes jaar in het buitenland te hebben gevoetbald. De middenvelder was de vervanger van de geschorste Mart Dijkstra. Met Mendes da Silva in de basis wilde Sparta de drie punten voorsprong op ADO verdedigen. Het duel begon dan ook zeer rustig.

ADO had de meeste intenties richting het vijandelijke doel. Pas vlak voor rust betaalde dit zich uit. Eerst stoomde Wilfried Kanon op. Na een combinatie met Sheraldo Becker schoot de Ivoriaanse linksback net over het doel van Roy Kortsmit. De Sparta-doelman moest even later keren op een schot van Ruben Schaken. Vanaf rand zestien zag de rechtsbuiten van ADO zijn poging richting de verre hoek op sierlijke wijze worden gekeerd.

Na rust zette ADO de lijn door van het einde eerste helft. De eerste mogelijkheid was er voor Hector Hevel. De jonge middenvelder schoot vanaf randje zestien met een stuiterend schot. Doelman Kortsmit had aardig wat moeite, maar kreeg hulp van Michel Breuer. ADO was de betere en kwam na een klein uur verdiend op voorsprong. Een snelle uitbraak via Gervane Kastaneer en Schaken zorgde ervoor dat Becker bij de tweede paal de bal in een leeg doel kon schieten: 1-0.

ADO bleef de betere partij. Daarentegen kreeg ook Sparta kansen voor het doel. Na een voorzet van Loris Brogno testte Zakaria el Azzouzi doelman Ernestas Šetkus. Ook de rebound van Thomas Verhaar was besteed aan de uitblinkende Litouwse goalie. Ondanks een aardig slotoffensief van Sparta en een rode kaart (twee keer geel) voor Hevel hield ADO stand. Na vier verloren Eredivisie-duels op rij wint de Residentieclub weer eens. Door de overwinning heeft ADO, net als Sparta, zeventien punten na zeventien wedstrijden.

Door: Koen Larmit