18.12.2016 18:39

Feyenoord lachende derde na remise in ArenA

Anwar El Ghazi (r.) wordt aangespeeld en wordt verdedigd door Jetro Willems (l.) tijdens de topper Ajax - PSV. (18-12-2016)

Een zeer vermakelijke topper tussen Ajax en PSV heeft zondag geen winnaar opgeleverd. De Amsterdammers kregen een boel kansen om het duel op slot te gooien, maar uitgerekend Siem de Jong maakte een 1-0 achterstand goed. Feyenoord profiteert optimaal van het puntenverlies van de concurrentie, de koploper won eerder in de speelronde al van Vitesse.

Het duel begon op een wijze die past bij het affiche. Beide teams gingen de strijd vol aan, terwijl er ook voldoende kansen werden gecreëerd. De openingsfase stond echter vooral in het teken van blessureleed. De thuisploeg moest voor het half uur al twee keer wisselen, Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi konden om diverse redenen niet verder. Het deerde Ajax weinig, de Amsterdammers jaagden de regerend landskampioen af en kregen voldoende kansen. Vooral Mateo Cassierra had mogen scoren in de ArenA, maar de Colombiaan kon Jeroen Zoet niet verschalken. PSV teerde op één kopkans van Luuk de Jong in de eerste 45 minuten, maar hield dus wel de nul.

In het tweede bedrijf ging het echter snel mis voor de nummer drie van de Eredivisie. Cassierra creëerde ruimte voor Davy Klaassen door over de bal heen te stappen, de aanvoerder schoot drie minuten in de tweede helft snoeihard raak in de rechterkruising: 1-0. De openingstreffer zorgde ervoor dat PSV de wedstrijd anders benaderde, de ploeg ging aanvallender voetballen en dwong Ajax tot countervoetbal. De thuisploeg slaagde daar echter behoorlijk in, maar Cassierra had zijn dag niet. Eerst werd een goal van hem terecht afgekeurd wegens buitenspel, niet veel later, na ruim een uur spelen, schoot hij oog in oog op doelman Zoet.

Nadat Ajax diverse kansen om zeep hielp, voltrok zich het doemscenario voor de thuisploeg. Siem de Jong, die in het verleden met zijn doelpunten Ajax aan meerdere titels hielp, maakte negen minuten voor tijd de 1-1. De middenvelder werd door Gastón Pereiro bereikt met een lange bal en na een knappe aanname tikte hij binnen. Na de gelijkmaker gingen beide ploegen nog vol voor de winst, maar gescoord werd er niet meer in Amsterdam.

Door het gelijkspel is Feyenoord spekkoper in de laatste speelronde voor de winterstop. De Rotterdammers wonnen eerder al van Vitesse en lopen daardoor twee punten uit op Ajax en PSV. De voorsprong op nummer twee Ajax is nu vijf punten, terwijl PSV een achterstand van acht punten heeft. De Eredivisie ligt na deze topper stil tot 13 januari 2017.

Door: Jos Boesveld