27.12.2016 20:08

Liverpool houdt aansluiting bij top door zege

Liverpool heeft dinsdagavond de thuiswedstrijd tegen Stoke City in een overwinning omgezet: 4-1. Stoke opende brutaal, maar Liverpool herstelde zich. The Reds wonnen simpel en vestigden een doelpuntenrecord.

De wedstrijd kende vanaf het eerste fluitsignaal een hoog tempo. Liverpool probeerde er bovenop te zitten, maar Stoke City won veel duels en bleef simpel overeind. De bezoekers kwamen er zelfs heel aardig uit en kwamen bij de eerste kans al op voorsprong. Erik Pieters gaf de bal uitstekend voor bij de eerste paal, waar Jon Walters binnen kopte: 0-1. Na die openingstreffer wankelde Liverpool.

Stoke speelde goed en kreeg duidelijk het geloof in een mooie wedstrijd. Joe Allen, regisseur op het middenveld, was dicht bij de tweede treffer. Simon Mignolet bracht echter knap redding en de rebound van Pieters werd voor de lijn geblokt. Na de sterke openingsfase van Stoke was het Liverpool dat moest komen. De ploeg van manager Jürgen Klopp voerde de druk op en kreeg via Roberto Firmino een enorme kans op de gelijkmaker. De Braziliaan won het duel van Bruno Martins Indi en dacht raak te schieten, maar spits Peter Crouch bracht op de lijn redding.

Het bleek een speldenprikje van Liverpool, want de thuisploeg grossierde in foute passes voor rust. Stoke zette op de juiste momenten druk en The Reds hadden het heel lastig met de middenmoter. Toch kwam er uit het niets de gelijkmaker van Liverpool. Glenn Johnson verdedigde een voorzet van Sadio Mané heel ongelukkig uit, waar Adam Lallana dankbaar van profiteerde bij de eerste paal: 1-1.

Na de gelijkmaker voerde Liverpool de druk op, maar was het ook erg slordig. Wel kende de wedstrijd een heel hoog tempo, waardoor een kans in de lucht hing. Die kans kwam er ook voor Roberto Firmino. In het strafschopgebied kreeg hij de kans om uit te halen, waarna de bal via beide palen in het net eindigde: 2-1. De Braziliaan bracht kerstavond nog door in de cel voor rijden onder invloed, maar het vertrouwen van Klopp beschaamde hij niet.

Het eerste kwartier na rust was zeer rommelig. Van het hoge tempo van voor de onderbreking was geen sprake en beide ploegen kwamen maar moeizaam tot kansen. Na een kwartier in de tweede helft was het Liverpool dat een goede aanval op de mat legde, wat meteen een doelpunt opleverde. Een voorzet van Mané werd in eigen doel gegleden door Giannelli Imbula. In een uiterste krachtsinspanning om Origi van scoren te houden, raakte de middenvelder de bal het laatste aan: 3-1.

Gesterkt door het doelpunt pakte Liverpool de draad van voor de rust weer op. De ploeg hanteerde een hoog tempo en het was wachten op meer treffers. Het vuur dat Stoke City had in de eerste helft, was door de derde tegentreffer gedoofd. Het vierde doelpunt van Liverpool was typerend voor het laatste half uur dat Stoke op de mat legde. Ryan Shawcross wilde de bal terugspelen op zijn doelman, maar zag invaller Daniel Sturridge over het hoofd. De spits profiteerde dankbaar: 4-1. Het doelpunt van Sturridge betekende het 86ste doelpunt van Liverpool dit kalenderjaar: een clubrecord.

Stoke City-manager Mark Hughes gunde een kwartier voor tijd speelminuten aan Ibrahim Afellay. De middenvelder viel in april uit met een knieblessure en mocht op Anfield zijn rentree maken. Afellay drukte meteen zijn stempel. Zijn goede schot ging rakelings over de lat en schampte het dak van het doel. Over vier dagen moeten Liverpool en Stoke City opnieuw aan de bak. Beide ploegen namen duidelijk gas terug en toonden zich tevreden met een 4-1 overwinning van Liverpool. The Reds moeten op oudejaarsdag de kraker spelen tegen Manchester City, terwijl Stoke op bezoek gaat bij koploper Chelsea.

Door: Pim Westenberg