14.01.2017 20:21

Twee snelle goals genoeg voor sc Heerenveen

ADO Den Haag hield sc Heerenveen zaterdagavond erg lang op 0-0, maar moest zich na ruim een uur spelen gewonnen geven. Reza Ghoochannejhad zorgde met twee razendsnelle goals voor de drie punten voor sc Heerenveen.

Voorafgaande aan de tweede seizoenshelft kondigde Željko Petrović al aan dat hij een defensievere insteek zou hanteren in het restant van deze campagne. Dat lieten de Hagenaars in de eerste helft overduidelijk zien. Heerenveen bleef aankloppen, maar was simpelweg niet sterk genoeg om iets te forceren. Het kwam tot enkele schoten van buiten het strafschopgebied, van de schoenen van Arber Zeneli en Yuki Kobayashi. Ernestas Šetkus werd eigenlijk niet écht getest in de eerste 45 minuten.

Ook aan de andere kant had Erwin Mulder beter een boekje open kunnen slaan. Waar het defensieve plan van ADO in ieder geval wel goed werkte, werd stap twee eigenlijk niet één keer gezet in het eerste bedrijf. Petrović had gehoopt dat zijn ploeg kon profiteren van Friese slordigheden door snelle mannen als Sheraldo Becker en Dennis van der Heijden weg te sturen voor een counter, maar werd daarin teleurgesteld. Zo bleef het bij 0-0 in de eerste helft, en kon de tweede helft alleen nog maar meevallen.

Binnen de eerste tien minuten van de tweede helft dacht Heerenveen al tot twee keer toe dat het op voorsprong was gekomen. In eerste instantie werd Reza Ghoochannejhad, tot dan toe onzichtbaar, onterecht teruggefloten voor buitenspel. Daarna dacht iedereen dat Pelle van Amersfoort trefzeker zou zijn, maar hij mikte de bal oog in oog met Šetkus op de paal. Zo bleef Heerenveen nog zoeken.

Dat duurde tot de 63ste minuut, toen het eindelijk 1-0 werd voor de thuisploeg. Na een fraaie combinatie tussen Sam Larsson en Zeneli kwam laatstgenoemde tot een poging op doel, maar Šetkus lag in de weg voor de Kosovaar. Dat bood wel de mogelijkheid aan Ghoochannejhad om voor een open doel de openingstreffer binnen te schuiven. Een kleine minuut later was diezelfde Ghoochannejhad zelfs verantwoordelijk voor de 2-0. Zeneli stuurde hem weg met een mooi hakje, waarna de spits de bal koel in de korte hoek mikte.

Heerenveen kon vervolgens in alle comfort op zoek naar de uitbreiding van de score. Tien minuten voor tijd kwam het in de buurt met een penalty, nadat Jochem Kamphuis een discutabele strafschop gaf voor een sliding van Danny Bakker op Larsson. Diezelfde Zweed ging ook achter de bal staan om deze te benutten, maar hij schoot erg teleurstellend in en bood Šetkus de kans om zijn strafschop te pakken. Uiteindelijk bleef het ook bij 2-0, waardoor Heerenveen de drie punten mee naar huis nam. In de slotfase maakte Martin Ødegaard nog zijn debuut.

Heerenveen herovert dankzij de zege de vierde plek op de ranglijst van de Eredivisie, AZ weer inhalende. De Friezen geven een goede start aan 2017. ADO moet ondertussen naar beneden blijven kijken. Verdedigend stond het vandaag lang goed, maar zolang de Hagenaars zelf niets inbrengen wordt het toch lastig om punten te pakken. Nog genoeg om over te vergaderen voor Petrović en zijn mannen.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner