14.01.2017 21:38

PSV heeft geen moeite met dolend Excelsior

Marco van Ginkel heeft zijn terugkeer op de Nederlandse velden bekroond met een doelpunt. De huurling van Chelsea zorgde zaterdag met een bekeken schot voor de openingstreffer in Eindhoven. Davy Pröpper verdubbelde de score met een prachtige goal tegen een matig Excelsior.

Het eerste half uur was voor beide ploegen niet bepaald om over naar huis te schrijven. Excelsior zakte ver terug op de eigen helft en weerhield daarmee PSV om uitgespeelde kansen te creëren. De gevaarlijkste mogelijkheid was een kopbal van PSV-spits Luuk de Jong. Zijn inzet werd knap gekeerd door Feyenoord-huurling Warner Hahn.

In de 34ste minuut wist spelverdeler Andrés Guardado de verdediging van Excelsior met een steekpass op Bart Ramselaar open te breken. Ramselaar twijfelde geen moment toen hij de aanstormende Van Ginkel zag aankomen. Met een hakje via de zij van Khalid Karami bediende hij Van Ginkel die met zijn sterke linkervoet de bal achter doelman Hahn schoot: 1-0.

Na de thee was het eenrichtingsverkeer in Eindhoven. In het eerste kwartier van de tweede helft ging PSV echter te slordig met de mogelijkheden om, om de score te verhogen. Mede door het sterke optreden van Excelsior-doelman Hahn bleven de gasten nog lang op de been in Eindhoven.

Na bijna één uur spelen brak alsnog het verzet van Excelsior. Een mislukte hoekschop van de bezoekers resulteerde in een razendsnelle counter voor PSV. Doelman Jeroen Zoet wierp de bal in de voeten van Guardado, die Pröpper aan de rechterkant van het speelveld zag wegsprinten. Met een bekeken lobpass bereikte de Mexicaan zijn ploeggenoot. Pröpper controleerde de bal met zijn rechtervoet en wipte hem vervolgens over de uitstormende Hahn heen in het lege doel: 2-0.

Direct na de treffer kreeg Luuk de Jong dé uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg op een marge van drie te zetten. Uit de kluts kreeg Luuk de Jong de bal mee en ging solo op het doel van Hahn af. Nog voordat de spits van PSV in de buurt van Hahn kwam, mikte hij de bal huizenhoog over.

Zo blijft de laatste overwinning van Excelsior in het Philips Stadion staan op 31 oktober 1971. De Rotterdammers kunnen niet voorkomen dat het gat tussen PSV en nummer twee Ajax tijdelijk is gedicht. PSV moet de Amsterdammers op doelsaldo nog wel voor zich dulden, daarnaast komt Ajax zondag nog in actie. Het verschil met koploper Feyenoord bedraagt nog vijf punten.

Bij Excelsior zal iedereen zondag met een schuin oog kijken naar de verrichtingen bij de wedstrijden van PEC Zwolle en Roda JC. Het gat tussen de Rotterdammers en de ploegen in de gevarenzone bedraagt respectievelijk nog maar twee en drie punten. Volgende week wacht een zogeheten 'zespuntenduel' tegen Go Ahead Eagles op het eigen Woudestein.

Door: Maarten Elst

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner