14.01.2017 22:37

FC Utrecht in slotfase langs stug Sparta

FC Utrecht heeft zaterdagavond een achterstand op bezoek bij Sparta Rotterdam weten om te draaien in een overwinning. In de laatste minuten van de wedstrijd kroonde invaller Kristoffer Peterson zich tot matchwinner.

Utrecht kwam naar het Kasteel om de ongeslagen serie in stand te houden. De Domstedelingen hadden een reeks van negen wedstrijden zonder nederlaag opgebouwd voor de winterstop en wilden die graag verlengen tegen Sparta, dat in een beduidend mindere vorm verkeerde aan het einde van de eerste seizoenshelft. Toch ging het gelijk op in de openingsfase. Beide ploegen hadden een offensieve speelstijl en creëerden al wat kansen.

Na een klein halfuur viel dan ook de eerste treffer van het duel. Sparta kwam uit een corner op voorsprong. Calero, die speelde omdat Loris Brogno ziek was, bekroonde een uitstekende eerste helft met een treffer. Hij ontving de bal na een rommelige corner en priegelde deze door de benen van goalie David Jensen. Na deze 1-0 nam Utrecht het heft wel in handen, met Willem Janssen, die verantwoordelijk was voor de grootste kans in het restant van de eerste helft. Hij raakte de paal.

Het bleef bij 1-0 in de eerste helft, waardoor het voor Utrecht moest gebeuren in het tweede bedrijf. En dat lukte al snel. Binnen tien minuten in de tweede helft was Janssen, na zijn eerdere bal tegen de paal, wel trefzeker. Hij kon een perfect ingedraaide vrije trap van Yassin Ayoub bij de tweede paal binnenkoppen voor een leeg doel en zette daarmee de belangrijke 1-1 op het scorebord.

Na een klein uur spelen leek Utrecht zelfs op voorsprong te komen. Doelman Roy Kortsmit beging een grote fout door Michel Breuer niet goed in te spelen, waardoor Richairo Živković de bal voor kon leggen op Sébastien Haller. Hij hoefde de bal alleen nog in een open doel te glijden, maar wist op miraculeuze wijze te missen. Ook in het restant van de tweede helft maakte de uitploeg de meeste aanspraak op de overwinning.

In de slotfase was het Utrecht dat de meeste kansen creëerde om de zege in de wacht te slepen. Lang leek dat op niets uit te lopen, maar in de 88ste minuut was de uitploeg dan toch trefzeker. Kristoffer Peterson, die was ingebracht voor Živković, bekroonde zijn invalbeurt met de winnende treffer. Hij glipte knap langs twee verdedigers en schoot overtuigend binnen, waardoor Utrecht in extremis toch nog met de zege wegliep.

Utrecht houdt dankzij de 1-2 zege de ongeslagen serie in de Eredivisie in stand. Het is nu tien duels op rij ongeslagen. Uiteindelijk was de overwinning toch wel terecht voor de Domstedelingen, die na de openingstreffer eigenlijk constant de betere ploeg vormden. Sparta moet noodgedwongen naar beneden blijven kijken na deze nederlaag. De degradatiestreep kruipt steeds dichterbij voor de Rotterdammers.

Door: Nino Vermeulen