15.01.2017 14:19

Feyenoord met veel moeite langs stug Roda

De koppositie blijft vooralsnog stevig in handen van Feyenoord. De Rotterdammers wonnen zondagmiddag met de nodige moeite van Roda JC, met dank aan een treffer van Dirk Kuyt en een late beslissing van Eljero Elia.

Feyenoord had het initiatief in de eerste helft, terwijl Roda gokte op de snelle mannen op de vleugels. De kansenverdeling was toch redelijk gelijk. De Rotterdammers kwamen twee keer echt in de buurt van het doel van de thuisploeg, middels Steven Berghuis en Nicolai Jørgensen. Voor de rest was het vrij pover van de koploper van de Eredivisie, die toch lichtelijk teleurstelde in het eerste bedrijf.

Aan de andere kant was ook Roda hier en daar gevaarlijk. De Koempels probeerden vooral via de zijkanten aan te vallen, om via Mikhail Rosheuvel en Abdul Ajagun de lange nieuwkomer Thanasis Papazoglou te bereiken. De grootste kans van de eerste helft was uiteindelijk voor Tom Van Hyfte, op slag van rust. Hij kreeg zomaar een doorgeschoten vrije trap voor zijn voeten en hoefde de bal alleen maar binnen te lopen, maar raakte hem niet helemaal goed. Daardoor mikte hij op de lat.

Zo mocht Feyenoord van geluk spreken dat het weer opnieuw mocht beginnen in de tweede helft. Daarin ging de ploeg van Giovanni van Bronckhorst al nadrukkelijker op zoek naar de voorsprong, met onder andere Jørgensen die binnen tien minuten na de rust een grote kans om zeep hielp. Ondertussen bleef ook Roda hier en daar wat mogelijkheden creëren.

Toch was het Feyenoord die na driekwart van de wedstrijd de ban wist te breken. Jørgensen was toch belangrijk door de bal in een uiterste strekking bij Kuyt te bezorgen. De aanvoerder van Feyenoord bewees zijn waarde opnieuw door de bal achter Benjamin van Leer in de kruising te mikken en daarmee de bevrijdende 0-1 op het scorebord te zetten.

Het kwam voor Roda aan op de slotfase in het duel. Daarin had Jørgensen een grote mogelijkheid om er nog voor tijd een slot op te gooien, maar hij faalde oog in oog met Benjamin van Leer. In de 88ste minuut werd het toch definitief beslist door Feyenoord. Elia speelde een fraaie één-twee met Jørgensen en maakte feilloos af. Zo wist de Deense spits niets aan zijn productie toe te voegen, maar was hij wel belangrijk met twee assists. Arbiter Kevin Blom floot uiteindelijk af met een 0-2 eindstand.

Het was met de hakken over de sloot, maar Feyenoord heeft op bezoek bij Roda de drie punten binnenboord weten te houden. Uiteindelijk was het toch een zege die een kampioen typeert. De voorsprong op Ajax blijft in ieder geval minstens vijf punten. Roda blijft ondertussen de nummer zeventien van de Eredivisie, met nog altijd alarmerend degradatiegevaar. Toch zal de ploeg van Yannis Anastasiou wat hoop putten uit dit duel, want de Kerkradenaren boden de topfavoriet voor de titel goede tegenstand.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner