15.01.2017 18:42

NEC voorbij Willem II dankzij trefzekere Grot

Kévin Mayi wint het in de lucht van Willem II-verdediger Jordens Peters. (15-01-2017)

NEC heeft uitstekende zaken gedaan in Tilburg. Dankzij een 0-1 zege gaan de Nijmegenaren over Willem II heen. Matchwinnaar was Jay-Roy Grot die tien minuten voor tijd voor het enige doelpunt zorgde. Een doelpunt waar een handsbal aan vooraf ging.

De winnaar van het duel Willem II en NEC, beide teams met negentien punten na zeventien wedstrijden, zou afstand nemen van de onderste ploegen. Er stond dus wat op het spel en dat was te merken in de openingsfase. Beide ploegen begonnen fel aan de wedstrijd. Thom Haye was binnen twee minuten dichtbij de 1-0, maar zijn poging ging net naast. NEC was vooral in de omschakeling gevaarlijk met de snelle Mohamed Rayhi en de balvaste Grot.

Via Grot kregen de bezoekers de beste kansen. De aanvaller kon vrij inkoppen, maar zijn poging stuitte op aanvoerder Jordens Peters. Na ruim een half uur spelen greep doelman Kostas Lamprou goed in toen Grot een schot binnen de zestien loste. Willem II kon daar weinig tegenover stellen. De thuisploeg voetbalde aardig, maar de precisie ontbrak bij de eindpass waardoor grote kansen uitbleven.

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Willem II met het balbezit en de mannen van Peter Hyballa wachtten geduldig op een fout van de Tilburgers. Zo werd het publiek in Tilburg niet verwend. Hyballa besloot om in te grijpen en bracht twee frisse krachten voorin. Jordan Larsson, de zoon van oud-Feyenoorder Henrik Larsson, maakte zijn basisdebuut en Ferdi Kadıoğlu kreeg ruim een half uur de kans om een doelpunt te forceren.

En dat doelpunt kreeg NEC bijna op een presenteerblaadje van Lamprou. De doelman probeerde met een handigheidje Rayhi te omspelen, maar de Griek verspeelde de bal aan de NEC’er. De aanvaller kon net niet profiteren. Even later viel alsnog het doelpunt. Heel Willem II schreeuwde om een handsbal van Larsson, maar scheidsrechter Siemen Mulder liet het spel doorgaan. Vervolgens vond Kadıoğlu zijn spits en ditmaal was Grot wel trefzeker.

Na de 0-1 probeerde Willem II wel de gelijkmaker te forceren, maar de thuisploeg kon het NEC niet moeilijk maken in de slotfase. Zo kwam er een einde aan de reeks van vijf duels ongeslagen van Willem II en bleek NEC ook in 2017 nog altijd een 'angstgegner'.