17.01.2017 22:07

Stand van zaken in groepsfase Afrika Cup

In de eerste speelronde van de Afrika Cup vielen niet alleen de toeschouwersaantallen tegen. Ook de kwaliteit van het spel liet te wensen over. Het resultaat was dat vijf van de eerste acht duels in een gelijkspel eindigde.

Groep A
Het gastland Gabon had de eer om het toernooi te openen met een wedstrijd tegen Guinea-Bissau. Het thuisland dacht met een overwinning te beginnen na een doelpunt van sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang. Juary Soares voorkwam dat echter met een rake kopbal in de laatste minuut. Ook Burkina Faso en Kameroen bleven steken op een 1-1 gelijkspel door treffers van Benjamin Moukandjo (Kameroen) en Issoufou Dayo.
1. Burkina Faso (1 punt)
    Gabon (1 punt)
    Guinea-Bissau (1 punt)
    Kameroen (1 punt)

Groep B
Ook de derde wedstrijd van de Afrika Cup eindigde in een gelijkspel. Algerije en Zimbabwe wisten de fans daarmee echter wel te maken. Algerije, een favoriet voor de eindzege, had het punt te danken aan Riyad Mahrez. De aanvaller van Leicester City produceerde zowel het openingsdoelpunt als de gelijkmaker in de slotfase. Senegal boekte de eerste overwinning van het evenement met een 0-2 overwinning op Tunesië.
1. Senegal (3 punten)
2. Algerije (1 punt)
    Zimbabwe (1 punt)
4. Tunesië (0 punten)

Groep C
In deze groep kwam titelhouder Ivoorkust in actie tegen Togo. Ondanks de aanwezigheid van Salomon Kalou, Wilfried Zaha, Eric Bailly en Serge Aurier wist het nauwelijks kansen te creëren. De tegenstander was enkele malen gevaarlijk, maar een 0-0 gelijkspel was het resultaat. DR Congo zorgde voor een kleine verrassing door het tegenvallende Marokko met 1-0 te verslaan. De ploeg van Karim el Ahmadi kwam slecht voor de dag.
1. Congo DR (3 punten)
2. Ivoorkust (1 punt)
    Togo (1 punt)
4. Marokko (0 punten)

Groep D
Ghana maakte haar favorietenrol tegen Oeganda waar met een 1-0 overwinning. Oeganda had geen aanspraak op een resultaat. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van André Ayew, die een strafschop benutte. De aanvaller was de gevaarlijkste speler op het veld. Mali en Egypte, ook een favoriet op de Afrika Cup, besloten met een 0-0 gelijkspel. In dat duel kreeg Mali de betere kansen.
1. Ghana (3 punten)
2. Egypte (1 punt)
    Mali (1 punt)
4. Oeganda (0 punten) 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner