20.01.2017 21:51

Derby van het Oosten prooi voor FC Twente

Mateusz Klich (r.) kan doelpuntenmaker Joachim Andersen (l.) wel zoenen na zijn doelpunt tegen Heracles Almelo. (20-01-2017)

FC Twente heeft vrijdagavond een keurige wedstrijd omgezet in een zakelijke driepunter. In de derby van het Oosten werd buurman Heracles Almelo verslagen met 1-0. Door de overwinning groeit het gat tussen de rivalen naar zes punten in het voordeel van de Tukkers.

Met de teruggekeerde Kamohelo Mokotjo schoot Twente uit de startblokken tegen Heracles. Na kleine schotpogingen via Mateusz Klich en Enes Ünal was er al snel een voorsprong. Klich bedacht een variant vanuit de vrije trap, stak Bersant Celina weg, de Manchester City-huurling zette voor en zag Joachim Andersen bij de tweede paal de bal tegendraads in de kruising koppen: 1-0. Heracles moest aan de bak en Samuel Armenteros leek dat het beste te begrijpen.

De Zweede spits schoot direct bij de aftrap na de goal de bal op het doel van Twente. De uithaal vanaf vijftig meter afstand vloog maar net voorbij. Armenteros was de beste bij Heracles en kreeg even later opnieuw een mogelijkheid. Na een mooie aanname zorgden drie verdedigers van Twente ervoor dat de Heraclied weinig kracht aan zijn schot kon meegeven.

Na een mindere fase zette Twente vlak voor rust weer aan. Linksbuiten Dylan Seys trof doelman Bram Castro op zijn weg naar het doel met een schot uit de draai. In de laatste minuut van de eerste helft redde de doelman van Heracles opnieuw. Dit keer was Celina gevaarlijk met een poging richting de korte hoek. Heracles liet zich zien direct na rust. De bezoekers werden gevaarlijk via een hard schot van Brandley Kuwas en een geplaatste vrije trap van Thomas Bruns.

FC Twente speelde minder goed in de tweede helft, maar behield het initiatief. Kansen waren er onder meer voor Seys. De Belg kon zijn Belgische landgenoot Castro echter niet verschalken. De spanning bleef door de minieme voorsprong lang in tact. Hierdoor werd het zo nu en dan wel een rommelige derby. Twente kon toch, ondanks aanvallende intenties van Heracles in het slot, stand houden. De betere kansen waren nog voor Ünal, maar gescoord werd er niet meer in Enschede. Door de overwinning groeit de voorsprong op Heracles naar zes punten.

Door: Koen Larmit