21.01.2017 21:40

PEC laat eerste zege in drie maanden noteren

PEC Zwolle heeft zaterdag voor het eerst sinds 30 oktober weer eens een wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. De Blauwvingers versloegen door doelpunten van Nicolai Brock-Madsen en Kingsley Ebizihue ADO Den Haag met 1-2.

Na een enthousiast begin van ADO kreeg PEC voetballend de overhand en werd het af en toe ietwat gevaarlijk. Na tien minuten was het echter Gervane Kastaneer die de ban brak door een hoekschop kiezelhard achter Van der Hart te knikken. Zwolle reageerde direct met wat dreiging, maar was het daarna toch even kwijt. Na twintig minuten verloor de thuisploeg zijn doelpuntenmaker, na een bal op zijn oog zag hij niet geweldig en werd uit voorzorg gewisseld.

Zonder Kastaneer nam Zwolle het heft nu stevig in handen. Een stel hoekschoppen was symbool voor de druk van de gasten en ruim vijf minuten voor rust was het dan ook raak. Ryan Thomas speelde Ezibihue in en met een ferme schuiver trok hij de stand in evenwicht. Later bleek overigens wel dat de buitenspeler dit vanuit buitenspelpositie deed. In de tweede helft begon de ploeg van Ron Jans ook sterk met een tweetal beste mogelijkheden voor Queensy Menig, die tweemaal op Šetkus stuitte.

Tien minuten na de pauze was het Nicolai Brock-Madsen die toesloeg. Een prima Zwolse aanval eindigde via een voorzet van Ezibihue voor de Deense spits, die hem prima afmaakte. Een paar minuten later trachtte Menig hem opnieuw te bedienen, maar ditmaal produceerde de aanvalsleider een onvoldoende krachtig schot. Zwolle bleef de bovenliggende partij. Haags gevaar was eigenlijk gelimiteerd tot spelhervattingen of een enkel schot uit de tweede lijn, zoals Achraf el Mahdioui probeerde.

Een kwartier voor tijd begon PEC serieuze kansen op de nekslag te krijgen. Ezibihue was tot tweemaal toe dichtbij, maar was onzorgvuldig in de afwerking. Hetzelfde gold voor Brock-Madsen, die nog twee opgelegde kansen onbenut liet. Omdat ADO voorin niets wist te bewerkstelligen, werd het de ploeg uiteindelijk niet fataal.

Door: Jan Willem Spaans