21.01.2017 22:44

Vitesse herpakt zich na rust bij FC Groningen

Kelvin Leerdam (r.) is de schlemiel. Hij veranderde een inzet van Ruben Jenssen van richting, waardoor Vitesse tegen een achterstand aankijkt. (21-01-2017)

Een vroege voorsprong van FC Groningen werd zaterdagavond kort na rust weggepoetst door Navarone Foor. Met zijn chocoladebeen plaatste hij de bal achter Sergio Padt, waarmee hij Vitesse een punt bezorgde. Diezelfde Foor maakte de wedstrijd niet vol na een zware charge op Juninho Bacuna.

De supporters van FC Groningen konden al vroeg juichen in het Noordlease Stadion voor een doelpunt van de thuisclub. Een gevaarlijke aanval vanaf de rechterkant belandde in de voeten bij Mimoun Mahi. De vleugelaanvaller ging weliswaar naar de grond, maar scheidsrechter Manschot zag er geen strafschop in. Uit de daaropvolgende kluts kreeg Ruben Jenssen de bal voor de voeten. De middenvelder van FC Groningen haalde uit en zag zijn bal via het middenrif van Kelvin Leerdam in het doel van Vitesse verdwijnen: 1-0.

Na een half uur te hebben gespeeld, had Vitesse-trainer Henk Fraser genoeg gezien van het gestuntel van zijn ploeg. Hij riep zijn spelers bijeen wat leidde tot enkele positiewijzigingen in de voorhoede bij de Arnhemmers. Vooral Adnane Tighadouini herpakte zich na deze tactische onderbreking van Fraser. De buitenspeler werd bedrijviger, maar zijn inzet belandde tegen de binnenkant van de paal, om vervolgens uit het doel te stuiteren.

Pas in de tweede helft leverden de tactische wijzigingen van Fraser resultaat op. De in de rust voor Guram Kashia ingevallen Matt Miazga verstuurde een steekpass op maat naar de ontsnapte Milot Rashica. De vleugelaanvaller uit Kosovo, die zichzelf onderscheidde in de tweede helft, zag Foor vrijstaan op de rand van het zestienmetergebied. Foor volleerde de bal in één keer achter FC Groningen-doelman Sergio Padt: 1-1.

Daarna waren beide partijen zoekende in het Noordlease Stadion. Tot grote, uitgespeelde kansen kwamen zowel FC Groningen en Vitesse niet. Ondanks dat Vitesse genoeg druk zette via de rechterkant met Rashica, wilde de bal voor de Arnhemmers maar niet tussen de palen belanden. Het hielp dan ook niet dat Foor vlak voor tijd met twee benen gestrekt invloog bij Bacuna. Door de rode kaart is Foor geschorst voor het bekerduel van aanstaande donderdag in eigen huis tegen Feyenoord.

Zo houdt FC Groningen één punt over aan het duel met Vitesse. De ploeg van trainer Ernest Faber blijft, ondanks dit 1-1-gelijkspel, nog voor even in het gewilde linkerrijtje staan. De Groningers kunnen zondag alsnog naar de tiende plaats zakken als NEC drie punten overhoudt. Het gat met de nieuwe nummer zeven en subtopper Vitesse bedraagt na zaterdagavond nog steeds drie punten. De Arnhemmers passeren FC Twente, dat vrijdag met 1-0 van Heracles Almelo won, maar moeten FC Utrecht nog voor zich dulden.

Door: Maarten Elst