21.01.2017 22:43

Napoli wint topper van Milan na bliksemstart

Met dank aan een indrukwekkende start heeft SSC Napoli zaterdagavond een belangrijke zege geboekt op bezoek bij AC Milan. De Milanezen konden een snelle 0-2 achterstand slechts ombuigen tot 1-2.

Napoli kwam als nummer drie naar San Siro, als een van de achtervolgers van Juventus. Die status maakte het in de openingsfase nadrukkelijk waar. Al in de zesde minuut kwam de ploeg van Maurizio Sarri op voorsprong. Dries Mertens speelde een perfect afgemeten pass op Lorenzo Insigne, die de bal goed meenam en vanaf randje strafschopgebied met een streep in de kruising schoot. De vingertoppen van Gianluigi Donnarumma konden niet voorkomen dat de bal in het net belandde.

Drie minuten later was het zelfs 0-2 voor Napoli. Wederom was Mertens verantwoordelijk voor de voorbereiding, met een mooi passje tussendoor. José Callejón stond weliswaar in een lastige hoek, maar wist de bal door de benen van Donnarumma te spelen en daarmee de 0-2 op het scorebord te zetten. Milan had zodoende een behoorlijke berg om te beklimmen in het restant van de wedstrijd.

Mertens kreeg na een klein halfuur spelen zelf de mogelijkheid om er zeer vroegtijdig een slot op te gooien. Hij moest alleen Donnarumma nog passeren, maar kreeg een hoge bal niet goed op zijn schoen. Tien minuten voor rust konden de Rossoneri zich daarom lichtelijk terugvechten in de wedstrijd. Geklungel van de Napoli-defensie bood Juraj Kucka de kans om oog in oog met Pepe Reina de aansluitingstreffer binnen te schuiven, en daarmee de eerste helft te besluiten op 1-2.

Direct na rust was Milan al dicht bij de gelijkmaker. Twee minuten na de hervatting kreeg Mario Pašalić de kans om de 2-2 binnen te koppen op aangeven van Ignazio Abate, maar hij raakte de lat. De thuisploeg hield geruime tijd de druk vol op de Napoli-defensie. De Milanese storm ging na een kwartier wel weer wat liggen, waardoor de uitploeg ook hier en daar weer wat kansen kon creëren. Twintig minuten voor tijd kreeg Mertens weer een grote mogelijkheid om een slot op het duel te gooien, maar hij faalde oog in oog met Donnarumma.

Zo bleef het spannend tot aan de slotfase in Milaan. Daarin was het slotoffensief van de thuisploeg toch niet bijster indrukwekkend. Milan kreeg vijf minuten blessuretijd en creëerde hier en daar wel een kansje, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het in het eerste kwartier na rust had moeten gebeuren. Napoli ging er met de 1-2 zege vandoor in San Siro, een cruciale driepunter.

Milan sluit dankzij de nederlaag niet aan bij de topvier. Het gat met Lazio is nu drie punten, terwijl Napoli uitloopt naar een gat van zeven punten met de Milanezen. De ploeg van Vincenzo Montella loopt nu zelfs het risico dat het naar de zesde of zevende plek terugvalt. Napoli verlengt met de zege de ongeslagen reeks in de competitie naar tien wedstrijden. De Napolitanen houden de deur naar de race voor het kampioenschap op een kier, maar zijn daarbij wel afhankelijk van de concurrentie.

Door: Nino Vermeulen