25.01.2017 21:20

SC Cambuur knikkert FC Utrecht uit de beker

SC Cambuur heeft woensdagavond voor een daverende verrassing gezorgd door FC Utrecht uit te schakelen in de KNVB beker. De ploeg van trainer Sipke Hulshoff won na strafschoppen en plaatst zich voor het eerst in de clubhistorie voor de halve finale.

De opstellingen van beide ploegen kenden geen verrassingen. Bij FC Utrecht stond David Jensen nog altijd onder de lat als vervanger van de geblesseerde Robbin Ruiter. In het inmiddels bekende 4-4-2 systeem van de Domstedelingen stonden Richairo Živković en Sébastien Haller in de aanval. Zakaria Labyad moest genoegen nemen met een plaatsje op de bank. De bezoekers uit Leeuwarden begonnen opnieuw met Tarik Tissoudali op het middenveld. Stefano Lilipaly, die eerder deze week overkwam van SC Telstar, zat nog op de reservebank in Utrecht. Sander van der Streek moest vanwege een blessure verstek laten gaan.

Supporters die wat later in het stadion waren, hadden woensdagavond geluk. In het eerste half uur gebeurde er vrij weinig in de Galgenwaard. FC Utrecht probeerde de aanval te zoeken, maar wist geen vuist te maken tegen de gele muur van SC Cambuur. In de 28e minuut kreeg Sébastien Haller na goed doorzetten van Nacer Barazite het eerste kansje. De spits kwam goed naar de eerste paal, maar daar stond doelman Leonard Nienhuis om een treffer te voorkomen. Dat lukte hem uit de daaropvolgende hoekschop niet. Ramon Leeuwin knikte uit de hoekschop van Barazite de 1-0 binnen. SC Cambuur liet zich vervolgens iets meer zien. Na slordigheden van FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen kregen de bezoekers wat cadeautjes, die niet werden uitgepakt door onder meer Martijn Barto. Diezelfde Barto was kort voor de rust nog dicht bij de 1-1, maar zijn schot werd gekeerd door David Jensen. Op de tegenaanval had Richairo Živković de tweede treffer nog op zijn voet. Hij tikte de bal voorbij aan Nienhuis en leek de 2-0 binnen te schuiven. Robbert Schilder was echter goed meegekomen en haalde bal voor de doellijn weg.

De tweede helft was amper twee minuten oud of SC Cambuur stond naast FC Utrecht. Ayoub maakte een domme overtreding op Barto en aanvoerder Erik Bakker zette de bezoekers vanaf de strafschopstip op 1-1. FC Utrecht leek daarna even van slag, maar was via Barazite dicht bij de voorsprong. Nienhuis ging de mist in op een pegel van de middenvelder, maar Marvin Peersman voorkwam dat Haller de bal binnen kon tikken. In de 67e minuut was het alsnog raak voor Barto. Haller kopte een vrije trap onbedoeld tegen zijn eigen paal en in de rebound kopte Barto van dichtbij de 1-2 binnen. Niet veel later had debutant Stefano Lilipaly als invaller de 1-3 op zijn schoen, maar Jensen wist dat ternauwernood te voorkomen. Een kwartier voor tijd dacht FC Utrecht de ideale mogelijkheid te krijgen om op gelijke hoogte te komen.

Scheidsrechter Pol van Boekel kende een strafschop toe na hands van Omar el Baad. Die beslissing draaide hij echter terug nadat hij de videobeelden had bekeken. Barazite knalde vervolgens nog hard tegen de paal, maar FC Utrecht leek ten dode opgeschreven. Vlak voor tijd was daar echter Giovanni Troupée. De rechtsback knikte de 2-2 binnen nadat Nienhuis een schot van Janssen nog wist te keren.

In de verlenging kreeg Haller direct een goede mogelijkheid op de 3-2. Barazite stuurde de Fransman richting Nienhuis, maar hij schoof de bal langs de verkeerde kant van de paal. Niet veel later was ook Barazite zelf bijna goed voor de derde treffer. Hij knikte net naast na een fraaie voorzet van invaller Jeff Hardeveld. Aan de overkant schoot Xander Houtkoop een vrije trap nog tegen de paal. Na een korte onderbreking was Haller weer net niet scherp genoeg om binnen te koppen na een voorzet van Sofyan Amrabat. Invaller Kristoffer Peterson had kort voor het einde van de verlenging nog de winnende op zijn schoen, maar hij zag zijn poging op de lat belanden en zodoende moesten strafschoppen de beslissing brengen. Nadat Ramon Leeuwin en Willem Janssen misten namens de thuisploeg, faalden Xander Houtkoop en Farshad Noor bij SC Cambuur. Bij een stand van 6-6 schoot Peterson mis en knalde Jamiro Monteiro de bezoekers naar de halve finale.

Door: Bob van Dijk