26.01.2017 22:39

Vitesse schakelt bekerhouder Feyenoord uit

Guram Kashia gaat op een positieve manier helemaal door het lint als hij Vitesse in de kwartfinale van de beker op een voorsprong zet tegen Feyenoord. (26-01-2017)
Guram Kashia gaat op een positieve manier helemaal door het lint als hij Vitesse in de kwartfinale van de beker op een voorsprong zet tegen Feyenoord. (26-01-2017)

Vitesse heeft in de kwartfinale van de KNVB beker voor een verrassing gezorgd door bekerhouder Feyenoord uit te schakelen. De ploeg van trainer Henk Fraser won in eigen huis met 2-0.

Het was even puzzelen voor Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst. Hij kon in Arnhem niet beschikken over Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena en besloot Dirk Kuyt op de bank te zetten. Renato Tapia en Simon Gustafson stonden samen met Jens Toornstra op het middenveld. Hij was deze week nog ziek, maar bleek fit genoeg om te kunnen beginnen. Bij Vitesse ontbraken onder meer Navarone Foor en Alexander Büttner. Daar tegenover stond wel de terugkeer van Lewis Baker en Marvelous Nakamba. Laatstgenoemde keerde deze week terug van de Afrika Cup, maar was fit genoeg om direct aan te kunnen treden bij de ploeg van trainer Henk Fraser. 

De beginfase was voor Vitesse, dat direct de aanval probeerde te zoeken. Feyenoord kreeg via Nicolai Jørgensen echter de eerste mogelijkheid. De Deense spits controleerde de bal fraai, maar schoot met links in het zijnet. Aan de overkant werd doelman Brad Jones even later wel getest. Verdediger Maikel van der Werff ramde van dichtbij op doel en zag de goalie van Feyenoord redding brengen. Beide ploegen waren vervolgens erg slordig en kwamen daardoor niet tot echte kansen. Steven Berghuis liet Room nog wel even schrikken met een fraaie vrije trap van zo'n dertig meter. De keeper van Vitesse moest zich strekken om een doelpunt te voorkomen. In de slotfase van de eerste helft zetten de Arnhemmers nog wel wat aan, maar zij wisten Jones niet aan het werk te krijgen. Via Gustafson was Feyenoord nog twee keer dichtbij. De Zweedse middenvelder dook tot twee keer toe op voor Room, maar kreeg de bal niet goed onder controle en wist geen doelpoging te fabriceren.

Na de thee was het opnieuw Feyenoord dat aanzette. Kansen leverde dat niet op voor de Rotterdammers. Aan de overkant kreeg Vitesse de wedstrijd steeds meer in handen. Nadat Jones knap redde op een harde vrije trap van Baker, was de doelman kansloos op een kopbal van Guram Kashia. De aanvoerder van Vitesse stond helemaal vrij en knikte van dichtbij hard de 1-0 tegen de touwen. Nadat Tapia een kans op de gelijkmaker had laten liggen, counterde de thuisploeg ook meteen naar 2-0. Ricky van Wolsfwinkel vond Jones nog op zijn weg, maar de rebound bleek een prooi voor Adnane Tighadouini. Vitesse vond het vervolgens wel best en liet Feyenoord komen. Op de tegenaanval bleven de Arnhemmers wel gevaarlijk. Eerst belandde een voorzet van Tighadouini zomaar op de lat en even later knalde Van Wolfswinkel in het zijnet. Feyenoord probeerde het in de slotfase nog wel, maar verder dan een schot van invaller Bilal Başaçıkoğlu kwamen de gasten niet. Baker had de 3-0 nog op zijn schoen in de blessuretijd. Zijn vrije trap vloog echter tegen de paal.

Vitesse plaatst zich door de overwinning voor de halve finale van de KNVB beker. Daarin gaat het spelen tegen Sparta Rotterdam, SC Cambuur of AZ Alkmaar. De loting voor de halve finale wordt later op de donderdagavond verricht. De wedstrijden worden eind februari of begin maart afgewerkt.

Door: Bob van Dijk 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner