28.01.2017 20:22

Miniem verschil schenkt FC Utrecht de winst

De spelers van FC Utrecht vieren het openingsdoelpunt tegen Go Ahead Eagles. (28-01-2017)
De spelers van FC Utrecht vieren het openingsdoelpunt tegen Go Ahead Eagles. (28-01-2017)

FC Utrecht heeft zaterdagavond op bezoek bij Go Ahead Eagles, dat een half uur met tien man speelde wegens een rode kaart van Darren Maatsen, eenvoudig gewonnen. Dat was een fijn gegeven voor de ploeg van Erik ten Hag, dat eerder deze week verloor van Ajax en SC Cambuur. In een duel waarin weinig kansen gecreëerd werden, was een eigen doelpunt van Xandro Schenk de enige die het scorebord haalde.

In de openingsfase leken zowel Theo Zwarthoed als David Jensen een rustige zaterdagavond tegemoet te gaan, want het spel bevond zich vooral op het middenveld. De doelman van de thuisploeg had de twijfelachtige eer als eerste in actie te mogen komen, toen Wout Brama op doel volleerde, maar zijn bal uit de hoek getikt zag worden. Ten Hag, die na de midweekse slijtageslag in de beker tegen Cambuur (6-7 na penalty's) sterkhouders Richairo Živković, Yassin Ayoub en Nacer Barazite rust gunde, zag daarna dat zijn ploeg het initiatief nam. Kansen bleken weliswaar schaars, waardoor het treffend was dat het openingsdoelpunt viel uit een eigen doelpunt. Zonder het te weten werkte Schenk de lage voorzet van Andreas Ludwig achter keeper Zwarthoed: 0-1.

Na de onderbreking gooide de thuisploeg iets meer vuur in de wedstrijd, wat mede kwam door het inbrengen van Maatsen. De van Brighton & Hove Albion gehuurde aanvaller Elvis Manu werd in de kleedkamer achtergelaten na een onthutsend zwakke eerste helft. Toch was het Maatsen die zijn ploeg dupeerde, toen hij een half uur voor tijd Mark van der Maarel natrapte en daarvoor de rode kaart ontving van scheidsrechter Edwin van de Graaf. FC Utrecht kreeg daarna veel ruimte, maar was niet zorgvuldig en leek enigszins vermoeid van het zware bekerduel met Cambuur. De thuisploeg creëerde echter helemaal niets meer, op een goedbedoeld slotoffensief na, maar met tien man kon het weinig meer uitrichten. 

Go Ahead, dat door de nederlaag blijft steken op de laatste plaats, vervolgt volgende week zaterdag 4 februari, zonder de geschorste Rochdi Achenteh, de Eredivisie met een uitwedstrijd tegen NEC Nijmegen. Datzelfde weekend ontvangt FC Utrecht, dat de druk opvoert op sc Heerenveen en AZ Alkmaar, eerstgenoemde ploeg in Nieuw Galgenwaard. 

Door: Bastiaan Vrijhof

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner