29.01.2017 14:21

Geen goals bij sc Heerenveen-FC Groningen

FC Groningen-middenvelder Simon Tibbling tikt met een sliding de bal voor sc Heerenveen-aanvaller Arber Zeneli weg. (29-01-2017)
FC Groningen-middenvelder Simon Tibbling tikt met een sliding de bal voor sc Heerenveen-aanvaller Arber Zeneli weg. (29-01-2017)

FC Groningen heeft in een teleurstellende Derby van het Noorden een punt gepakt tegen sc Heerenveen. De Groningers hielden de Friezen zondagmiddag op 0-0 in het Abe Lenstra Stadion.

Bij sc Heerenveen maakte wonderkind Martin Ødegaard zijn basisdebuut in de Eredivisie. Pelle van Amersfoort begon in het Heerenveen op de reservebank. Trainer Jurgen Streppel kon niet beschikken over verdediger Jerry St. Juste. Hij moest vanwege een blessure verstek laten gaan en werd vervangen door Joost van Aken. Bij de tegenstander uit Groningen zag trainer Ernest Faber geen reden om iets te veranderen in zijn basisopstelling. Hij begon dan ook met drie Groningers bij de eerste elf: Hans Hateboer, Yoëll van Nieff en Juninho Bacuna.

Het eerste gevaar werd in Friesland verzorgd door de bezoekers. Rechtsback Hateboer stoomde op en zag zijn voorzet bijna ineens in het doel belanden. Doelman Erwin Mulder tikte de bal ternauwernood over de lat. Aan de overkant was het eventjes wachten op het eerste wapenfeit van de thuisploeg. Sam Larsson besloot uiteindelijk maar eens te schieten en zag dat doelman Sergio Padt de nodige moeite hebben met zijn schuiver. Niet veel later kreeg ook Arber Zeneli een goede kans. Op aangeven van Stefano Marzo raakte hij de bal niet lekker en verprutste zodoende een prima mogelijkheid.

Beide ploegen deden het na de stormachtige beginfase even rustig aan en dat leverde weinig spektakel op. De grootste kans was na een half uur voor sc Heerenveen. Nadat Padt een eigen doelpunt van Etiënne Reijnen had voorkomen, redde hij fraai op een kopbal van Reza Ghoochannejhad. Vervolgens deden beide ploegen het wat rustig aan en bleef gevaar voor de doelen uit. In de slotfase van de eerste helft zocht FC Groningen nog even de aanval. Mimoun Mahi kwam eerst net tekort op een voorzet van Alexander Sørloth en dacht even later alsnog de 0-1 te maken. Zijn treffer werd echter niet toegekend omdat de bal over de achterlijn was geweest.

Ook na de thee begonnen sc Heerenveen en FC Groningen furieus. Verdediger Kasper Larsen kopte uit een hoekschop maar net naast en aan de overkant kreeg Ødegaard zijn linkervoet niet goed tegen de bal in kansrijke positie. Dat lukte Lucas Bijker vervolgens wel, maar doelman Padt bracht redding met zijn vuisten. Net als in de eerste helft werd door beide ploegen wat gas teruggenomen na een goede beginfase. Heerenveen probeerde de aanval wel te zoeken terwijl FC Groningen loerde op een snelle tegenaanval. De thuisploeg probeerde het wel, maar kwam amper in de buurt van Padt.

FC Groningen kwam er vervolgens een aantal keer gevaarlijk uit, maar ook keeper Mulder hoefde zich niet in te spannen. In de slotfase zette de thuisploeg nog een aantal keer aan. Nadat Bryan Linssen namens Groningen hoog over schoot, knalde Sam Larsson een vrije trap in de handen van Padt. Twee minuten voor tijd was invaller Luciano Slagveer nog dichtbij de winnende treffer. Bijker zette goed voor, maar de aanvaller kon bij de tweede paal net niet binnen schuiven. 

Door de 0-0 blijft sc Heerenveen vierde in de Eredivisie. AZ Alkmaar kan die plek zondagmiddag (14:30 uur) nog overnemen als het op bezoek gaat bij Vitesse. FC Groningen stijgt door het behaalde punt naar de negende plek. NEC Nijmegen kan weer over de Groningers heen, maar dan moet er gewonnen worden bij Feyenoord (16:45 uur).

Door: Bob van Dijk 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner