29.01.2017 16:29

Jubileumzege voor Vitesse in spektakelstuk

Lewis Baker heeft Vitesse in de tiende minuut op voorsprong gebracht tegen AZ en viert dat met zijn teamgenoten. (29-01-2017)
Lewis Baker heeft Vitesse in de tiende minuut op voorsprong gebracht tegen AZ en viert dat met zijn teamgenoten. (29-01-2017)

Vitesse heeft zich zondagmiddag stevig in de subtop genesteld. Op eigen veld versloeg de club in een buitengewoon vermakelijk treffen AZ met 2-1: hun tweehonderdvijftigste thuiszege in de Eredivisie.

AZ begon sterk aan het treffen en had al snel op 0-1 moeten staan. Jahanbakhsh deed goed werk over rechts, speelde Rienstra in, maar die raakte de lat. Ondanks de Alkmaarse dominantie in de openingsfase, was het Vitesse dat toesloeg. Ricky van Wolfswinkel en Adnane Tighadouini bereidden voor, Lewis Baker schoot in en de bal viel binnen na zwak optreden van Sergio Rochet.

Omdat AZ in de eerste helft steeds iets minder ging spelen, werd de wedstrijd die flitsend begon gaandeweg minder boeiend: Vitesse had de gasten flink in de tang. Vandaar dat trainer John van den Brom zijn ploeg in de rust flink opschudde: Mats Seuntjens en Wout Weghorst bleven achter, voor hen kwamen Iliass Bel Hassani en Fred Friday. Die aanpassingen sorteerden echter niet meteen effect.

Hoewel een poeier van Ridgeciano Haps via Guram Kashia bijna binnenvloog, was de thuisploeg nog altijd de bovenliggende partij. De 2-0 viel dan ook al snel. Een lange bal werd wederom slecht verwerkt door Rochet, waarna Nathan het hoofd koel hield en scoorde. Even later was het aan onzorgvuldigheid van Tighadouini te danken dat de 3-0 niet meteen op de voet van Kelvin Leerdam lag.

Na ruim een uur keerde de spanning toch terug. Invaller Levi Garcia schoot een voorzet in, maar Room redde fenomenaal. De doelman kon echter enkel toekijken hoe Kashia de bal in een poging tot wegwerken in eigen doel kopte. AZ putte kracht uit de aansluitingstreffer. Levi Garcia speelde zichzelf knap vrij, maar trof het zijnet. In de eindfase kreeg wederom Rienstra een goede kans, maar hij gleed vanaf drie meter naast. Dat bleek de laatste kans.

Door: Jan Willem Spaans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner