29.01.2017 18:38

Feyenoord heeft weinig moeite met NEC: 4-0

Op aangeven van Eljero Elia (l.) scoort Steven Berghuis (r.). Samen vieren ze het doelpunt met een toneelstukje. (29-01-2017)
Op aangeven van Eljero Elia (l.) scoort Steven Berghuis (r.). Samen vieren ze het doelpunt met een toneelstukje. (29-01-2017)

Feyenoord heeft zondagmiddag een gemakkelijke overwinning geboekt op NEC Nijmegen. De Rotterdammers wonnen in eigen huis met 4-0 en vergrootte het gat met AFC Ajax weer naar vijf punten.

Trainer Giovanni van Bronckhorst gaf linksback Terence Kongolo rust. Hij zat wel op de bank, maar werd in de basiself vervangen door Miquel Nelom. Op het middenveld keerden Dirk Kuyt en Tonny Vilhena terug in het elftal. Zij ontbraken tijdens het bekerduel met Vitesse. Voorin had Van Bronckhorst vanzelfsprekend een basisplaats voor topschutter Nicolai Jørgensen. De bezoekers uit Nijmegen konden gewoon beschikken over André Fomitschow. Ook Ferdi Kadıoğlu verscheen aan de aftrap in de Kuip en in de voorhoede was er een basisplek voor Jordan Larsson. Zijn vader Henke speelde in het verleden bij Feyenoord.

NEC Nijmegen opende brutaal in de Rotterdamse Kuip. De eerste goede kans was dan ook voor de bezoekers. Via Jay-Roy Grot kwam de bal bij Mohamed Rayhi, die hard op doelman Brad Jones schoot. Feyenoord pakte vervolgens het heft stevig in handen in eigen stadion. Grote kansen kregen de Rotterdammers echter niet. Een voorzet van Eljero Elia viel wel bijna binnen, maar keeper Joris Delle redde fraai. Even later schoot Eric Botteghin tegen een NEC'er op en mislukte een fraaie omhaal van Jørgensen.

De openingstreffer kwam er daarna alsnog. Elia zette zijn directe tegenstander in de wind en vond de geheel vrijstaande Steven Berghuis. De rechtsbuiten bedacht zich niet en schoot met links de 1-0 tegen de touwen. NEC moest een antwoord schuldig blijven en Feyenoord probeerde door te drukken. Dat leek voor de pauze niet meer te lukken in de vorm van een tweede treffer, maar in de slotminuut maakte Elia de 2-0. Kuyt en Jørgensen combineerden fraai en de aanvoerder bezorgde de bal bij Elia, die handig wegdraaide en de korte hoek vond.

Na de pauze bleef het spelbeeld hetzelfde. Feyenoord dicteerde en hervatte na thee hun jacht op doelpunten. NEC wist zich in de beginfase van de tweede helft enkele keren te melden op de helft van de Rotterdammers, maar Jones hoefde zich geen zorgen te maken. In het eerste kwartier na de rust wist Feyenoord weinig te creëren. Berghuis kreeg daarna wel de uitgelezen mogelijkheid op de derde treffer. Hij werd weggestuurd door invaller Bilal Başaçıkoğlu, maar faalde oog in oog met Delle. Niet veel later knikte Botteghin in buitenspelpositie hard naast.

NEC probeerde het nog wel en via verdediger Dario Dumić werd nog een schot gelost. Aan de overkant was Jens Toornstra dicht bij de derde goal. Hij knikte tegen de lat na een fraaie voorzet van Başaçıkoğlu. Het slotakkoord was voor spits Jørgensen, die op aangeven van invaller Bart Nieuwkoop eenvoudig de 3-0 binnen kon werken. Daarmee was de koek nog niet op in Rotterdam. Nadat Taiwo Awoniyi namens NEC een grote kans om zeep had geholpen, maakte de spits na een kopbal van Başaçıkoğlu ook nog de 4-0.

Door de overwinning blijft het gat met AFC Ajax vijf punten. Feyenoord staat daarmee nog altijd bovenaan in de Eredivisie. NEC Nijmegen staat na twintig wedstrijden met vijfentwintig punten op de tiende plaats.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner