03.02.2017 21:51

Effectief Vitesse klopt ADO in Den Haag

Adnane Tighadouini (l.) heeft Vitesse op een 0-1 voorsprong gezet en viert dit met de meegereisde uitsupporters. Nathan (r.) viert het doelpunt mee. (03-02-2017)
Adnane Tighadouini (l.) heeft Vitesse op een 0-1 voorsprong gezet en viert dit met de meegereisde uitsupporters. Nathan (r.) viert het doelpunt mee. (03-02-2017)

Vitesse heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de strijd om de vierde plaats in de Eredivisie. De ploeg uit Arnhem zegevierde op bezoek bij ADO Den Haag met 0-2 en stijgt daarmee voorlopig naar de vijfde plek.

Trainer Željko Petrović liet er vrijdag geen gras over groeien bij ADO Den Haag. Hij zette nieuwelingen Guyon Fernandez, Randy Wolters en Nasser el Khayati direct in zijn basisopstelling. Daarnaast keerde linksback Wilfried Kanon terug van de Afrika Cup en zat Mike Havenaar voor het eerst dit kalenderjaar op de reservebank bij de Hagenaars. Havenaar nam plaats naast de eveneens aangetrokken Donny Gorter. Henk Fraser had bij Vitesse geen verrassingen tegen zijn oude werkgever. Er was opnieuw een basisplaats voor middenvelder Nathan. Huurlingen Mukhtar Ali en Kevin Diks begonnen in de Hofstad nog op de bank. Alexander Büttner zat nog niet bij de wedstrijdselectie van de Arnhemmers. 

ADO Den Haag begon enthousiast in eigen stadion. De Hagenaars namen direct het initiatief en kregen via Fernandez de eerste goede kans. Wolters mocht tot drie keer toe voorzetten en de nieuwe spits knikte net naast het doel van keeper Eloy Room. Niet veel later kreeg Fernandez opnieuw een goede kopkans. Dit keer was Tyronne Ebuehi de man van de voorzet en belandde de kopbal in de handen van Room.

Vervolgens kreeg ADO het deksel keihard op de neus. Uit het niets combineerde Ricky van Wolfswinkel met Adnane Tighadouini, die met links de 0-1 binnenschoof. Twee minuten later was het opnieuw raak. Van Wolfswinkel stond buitenspel, maar liet slim lopen voor Kelvin Leerdam. De rechtsback bezorgde de bal terug bij de spits en voor open doel tikte hij de 0-2 tegen de touwen. De ploeg van Petrović was daarna even de kluts kwijt en kwam pas vlak voor rust even in beeld. Ruben Schaken vond Fernandez, maar onder druk van Maikel van der Werff ramde hij hoog over. 

Na de pauze probeerde de thuisploeg met de komst van Donny Gorter wat meer grip op het middenveld te krijgen. De Hagenaars werden wel iets dreigender, maar tot grote kansen kwam het niet voor de mannen van Petrović. Vitesse pakte daarna het initiatief stevig in handen en kreeg wat aardige mogelijkheden om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Nathan ramde hoog over en Milot Rashica schoot via een Haags been naast.

De beste kans was voor Leerdam, die prima kopte na een vrije trap van Lewis Baker. Doelman Ernestas Šetkus wist deze kopbal stijlvol te keren. ADO probeerde in de slotfase nog wat te forceren, maar verder dan een kansje voor Schaken kwamen de Hagenaars niet. Van Wolfswinkel voorkwam in het doelgebied dat de aanvaller van ADO binnen kon koppen. 

Door de 0-2 overwinning stijgt Vitesse naar de vijfde plaats. Concurrenten sc Heerenveen, FC Utrecht, AZ Alkmaar en FC Twente komen later dit weekeinde nog in actie. ADO Den Haag blijft in degradatiezorgen. De ploeg van Petrović staat nog op de veilige vijftiende plek, maar moet afwachten wat PEC Zwolle, Roda JC Kerkrade en Go Ahead Eagles gaan doen.

 

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner