04.02.2017 15:26

Sterk Chelsea verstevigt koppositie met zege

In de topper tussen Chelsea en Arsenal hebben The Blues een verdiende overwinning geboekt: 3-1. Chelsea kwam niet in de problemen en heeft een mogelijke aanval op de koppositie met succes afgeslagen.

Vanaf de eerste minuut boeide de Londense derby. Arsenal zette razendsnel druk en Chelsea had het daar heel moeilijk mee. Doelman Thibaut Courtois leverde zomaar in bij Mesut Özil, waarna Alex Iwobi al na twee minuten de eerste schietkans kreeg. Zijn schot hobbelde rakelings naast, maar de toon was gezet. Chelsea wist dat het naar een hogere versnelling moest en deed dat met succes. The Blues deelden de lakens uit, wat na dertien minuten het openingsdoelpunt opleverde. Diego Costa kopte een voorzet van Pedro tegen de lat, maar de rebound werd binnen gekopt door Marcos Alonso. Arsenal werd volledig afgetroefd op kracht en wilskracht en was aangedaan na het openingsdoelpunt.

Arsenal-manager Arsène Wenger koos voor een beweeglijke voorhoede, maar aanvallers Alexis Sánchez, Theo Walcott en Alex Iwobi kwamen er niet aan te pas. Ondanks dat The Gunners zich na een half uur terug in de wedstrijd voetbalden, was de ploeg tandeloos. Vijf minuten voor rust moest Courtois voor het eerst handelend optreden. Gabriel Paulista kon volledig vrij inkoppen, maar met een katachtige reflex stompte de Belg de bal uit zijn doel. Ook Özil had de nog de kans om gelijk te maken, maar zijn slappe schot kon ook gekeerd worden door Courtois. Arsenal liet te weinig zien in de wedstrijd die beschouwd kon worden als de laatste kans op het kampioenschap.

Na de rust moest Arsenal komen, maar Chelsea had alle macht in handen. De ploeg van manager Antonio Conte liet Arsenal tot een bepaalde hoogte komen, halverwege de eigen helft, en knalde er vervolgens bovenop. Dat leidde ook tot de 2-0, een wereldgoal van Eden Hazard. De Belg veroverde de bal op eigen helft, schudde Francis Coquelin van zich af en dribbelde door richting Petr Čech. Niemand kon Hazard stoppen en de aanvaller rondde rustig af.

Voor Arsenal werd het alles of niets, maar de muur van Chelsea was ontzettend goed georganiseerd. De voorhoede van Arsenal kreeg geen voet aan de grond, terwijl Chelsea er in de omschakeling wel keer op keer gevaarlijk uit kwam. Om stootkracht toe te voegen aan de aanval van Arsenal, mochten Olivier Giroud en Danny Welbeck ruim 25 minuten voor tijd hun opwachting maken. Ook met de vernieuwde aanval kreeg Arsenal maar weinig kansen in de jacht op de aansluitingstreffer. Courtois moest zich tien minuten voor tijd nog tot het uiterste strekken op een kopbal van Welbeck, maar het was juist Chelsea dat de verder uitliep. Doelman Čech leverde de bal zomaar in bij invaller Cesc Fàbregas, die zijn oude werkgever nog meer pijn deed met het derde doelpunt van de middag.

In de slotminuten maakte invaller Giroud nog het eredoelpunt voor Arsenal, maar geen van The Gunners kon hierom juichen. De Fransman zette wel de einduitslag op het scorebord: 3-1. De kans om de spanning in de Premier League terug te brengen, heeft Arsenal absoluut niet gepakt. De ploeg kwam er nauwelijks aan te pas en ging verdiend onderuit op Stamford Bridge.

De week van de aanval op de koppositie heeft de ploeg van manager Antonio Conte met vlag en wimpel doorstaan. Dinsdagavond werd op Anfield een punt gemaakt tegen Liverpool (1-1) en achtervolger Arsenal is op een nog grotere achterstand gezet. Geen enkele ploeg lijkt Chelsea nog te kunnen stoppen op weg naar het kampioenschap.

Door: Pim Westenberg