04.02.2017 20:24

Hekkensluiter Go Ahead verrassend langs NEC

Jarchinio Antonia en Elvis Manu vieren een feestje nadat ze Go Ahead Eagles op voorsprong hebben gezet tegen NEC. (04-02-2017)

Het mocht even duren, maar het is Go Ahead Eagles eindelijk gelukt. De Deventenaren boekten zaterdagavond hun eerste uitoverwinning van het seizoen. Go Ahead zorgde uit bij NEC voor een verrassing door met 1-2 te winnen.

Go Ahead kwam naar De Goffert als de hekkensluiter, met een achterstand van drie punten op nummer zeventien Roda JC. Wel viel langzamerhand te merken dat de kwaliteitsvolle nieuwelingen Elvis Manu, Pedro Chirivella en Dan Crowley steeds beter op elkaar ingespeeld begonnen te raken. NEC begon weliswaar met het initiatief aan de eerste helft, Go Ahead was de ploeg die als eerste mocht juichen.

Na ruim tien minuten kwamen de Deventenaren op een verrassende voorsprong. Crowley gaf de bal mee aan Manu, die enkele NEC'ers afhield en de bal koel langs Joris Delle mikte om de 0-1 op het scorebord te zetten. Daar bleef het niet bij voor de Eagles. In de 25ste minuut kwam ook Jarchinio Antonia tot scoren. De rechtsbuiten troefde Gregor Breinburg af in de sprint na een mooie dieptepass van Chirivella en schoof goed in de verre hoek.

Ook in het restant van de eerste helft kwam NEC niet meer tot goed uitgespeelde kansen, waardoor het in het tweede bedrijf moest gebeuren. Peter Hyballa maakte zijn intenties duidelijk door direct na rust aanvallers Jordan Larsson en Ali Messaoud te brengen. Toch bleef NEC moeite hebben met mogelijkheden creëren. Na ruim een uur spelen kreeg het echter wat hulp van de andere kant. Doelpuntenmaker Manu, die in de eerste helft geel kreeg voor de bal wegtrappen, moest eraf na een schwalbe.

Zo kreeg NEC een halfuur om tegen tien man een 0-2 achterstand weg te poetsen. Toch hadden de Nijmegenaren erg veel moeite om de hekkensluiter over de knie te krijgen, ook in overtal. Ze deden talloze pogingen tot aanvallen, maar vaak liep het uit in een voorzet die werd weggekopt of teleurstellend richting doel werd gekopt.

Uiteindelijk tikte de klok steeds verder weg en leek het een onmogelijke kluif te worden voor de Nijmegenaren. Toen Jay-Roy Grot met een kopbal van dichtbij in de blessuretijd voor de 1-2 zorgde, was dat het eigenlijk ook al. NEC had daarna geen tijd meer om ook richting de 2-2 te drukken, waardoor het uiteindelijk in 1-2 eindigde in De Goffert.

Voor Go Ahead gloort weer hoop na deze bevredigende zege op bezoek bij NEC. De Deventenaren komen in punten gelijk met Roda en hebben nu een hele rij aan concurrenten in het vizier, met een vrij licht programma de komende weken. NEC had gehoopt dat de 4-0 nederlaag bij Feyenoord van vorige week een incident was, maar Peter Hyballa en zijn mannen moeten nu toch behoorlijk aan hun hoofd krabben.

Door: Nino Vermeulen