05.02.2017 16:25

Zwolle pakt belangrijke punten tegen Sparta

Nicolai Brock-Madsen heeft de 0-2 tegen Sparta Rotterdam gemaakt en viert dat juichend met de supporters. (05-02-2017)

PEC Zwolle heeft zondagmiddag een belangrijke overwinning geboekt op Sparta. In Rotterdam wonnen de Zwollenaren met 2-3 en gaan door de winst over de Spartanen heen op de ranglijst. Queensy Menig, Nicolai Brock-Madsen en Erik Israelsson waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Een belangrijk duel voor beide ploegen. Het verschil tussen de twee teams was voor aanvang van de wedstrijd slechts twee punten. Daarom konden beide ploegen de drie punten goed gebruiken. Sparta kwam binnen enkele seconden na de aftrap al bijna op voorsprong. Paco van Moorsel trapte af door de bal kort terug te leggen op Rick van Drongelen. De verdediger schoot de bal ineens richting het Zwolse doel, waar PEC Zwolle-doelman Mickey van der Hart bijna werd verrast. De doelman was echter net op tijd terug om de bal voor het passeren van de lijn te vangen.

Beide ploegen waren gelijkwaardig in de eerste helft, maar PEC Zwolle kreeg de betere kansen. Nadat Danny Holla en Mustafa Saymak een schot van afstand net naast zagen gaan, was het Ouasim Bouy die uit een corner van Holla bijna raak volleerde. Sparta-doelman Roy Kortsmit kon de bal nog net uit de korte hoek tikken. Twee minuten later was de doelman wederom belangrijk, door een vrije trap van Holla via de paal uit het doel te tikken. Sparta daarentegen creëerde amper wat voor het Zwolse doel.

Zwolle kwam vroeg in de tweede helft dan wel op voorsprong. Django Warmerdam stuurde Menig weg en die kon alleen op doelman Kortsmit af. De buitenspeler passeerde de uitkomende doelman fraai met een sleepbeweging en schoot uit een lastige hoek knap raak. Na de treffer van Zwolle, werd Sparta wakker geschud. Stijn Spierings gaf een lage voorzet die kon worden opgepikt door Van der Hart, maar die liet ook los. Calero kon net niet zijn voet tegen de bal zetten. Even daarna wilde Thomas Verhaar de bal over Van der Hart stiften, maar de Zwolle-goalie bleeft goed kijken naar de bal en redde.

In de 62ste minuut kwam Zwolle op een 0-2 voorsprong. Danny Holla kreeg de bal in balbezit en speelde de bal meteen diep op Brock-Madsen. De aanvaller sprintte zijn tegenstanders eruit en schoof de bal onder Kortsmit door in de rechterhoek. Na de 0-2 ging Sparta alles of niet spelen en met aanvallende wissels probeerde Alex Pastoor nog wat te forceren, maar dat leidde tot niets. Zwolle eindigde wel met tien man, nadat Bart Schenkeveld in de 84ste minuut zijn tweede geel van de wedstrijd ontving. Het zorgde niet problemen bij Zwolle, integendeel, Zwolle kwam zelfs op 0-3, nadat debutant Israelsson van dichtbij kon binnenkoppen. In de blessuretijd maakte invaller Mathias Pogba het nog spannend. De invaller kopte tot twee keer toe raak uit een voorzet, maar verder dan 2-3 kwamen de Spartanen niet meer. Zwolle wint en gaat over Sparta heen op de ranglijst.

Door: Thomas Mulder