05.02.2017 18:39

FC Utrecht klopt en passeert sc Heerenveen

David Jensen schreeuwt het uit als hij vanuit zijn doel ziet dat FC Utrecht op een 1-0 voorsprong komt tegen sc Heerenveen. (05-02-2017)

FC Utrecht heeft zondag goede zaken gedaan in de strijd om de vierde plaats in de Eredivisie. De Domstedelingen wonnen in eigen stadion met 1-0 van sc Heerenveen en gaan de Friezen voorbij op de ranglijst.

Trainer Erik ten Hag kon in eigen stadion niet beschikken over middenvelder Yassin Ayoub. Hij ontbrak vanwege ziekte en werd in de middenlinie vervangen door Andreas Ludwig. Voorin was er weer een basisplaats voor Richairo Živković, die onlangs nog werd gepasseerd door zijn trainer. De bezoekers uit Friesland konden gewoon beschikken over doelman Erwin Mulder. Jerry St. Juste keerde terug van een blessure en stond samen met Joost van Aken centraal achterin bij de ploeg van trainer Jurgen Streppel. Dat betekende dat Doke Schmidt op de reservebank moest beginnen. Daar zat ook RSC Anderlecht-huurling Wout Faes.

Na een slaapverwekkende openingsfase brak de wedstrijd na twintig minuten los. De eerste kans was voor de thuisploeg. Nacer Barazite verscheen alleen voor doelman Mulder, maar besloot af te geven aan Sébastien Haller. Daar was echter ook Van Aken, die voorkwam dat de Franse spits binnen kon schuiven. Twee minuten later was het alsnog raak. Na een hoekschop belandde de bal bij Sofyan Amrabat. De middenvelder zette Ludwig met een fraaie steekpass alleen voor Mulder en de vervanger van Ayoub schoof door de benen van de doelman de 1-0 binnen. De gasten uit Friesland lieten zich vervolgens wat meer zien. Uit een hoekschop frommelde Morten Thorsby de bal tegen de paal en een voorzet van Arber Zeneli werd onschadelijk gemaakt voordat Reza Ghoochannejhad binnen kon lopen. De grootste kans was vlak voor rust voor Lucas Bijker. De verdediger stond helemaal vrij na een voorzet van Zeneli, maar kopte van dichtbij over het doel van David Jensen.

Na de pauze ging sc Heerenveen op dezelfde voet verder. De eerste mogelijkheid was voor Sam Larsson. Hij werd weggestuurd door Martin Ødegaard en schoot in de handen van keeper Jensen. Niet veel later kon de doelman opnieuw aan de bak, toen Larsson zijn ploeggenoot Yuki Kobayashi alleen voor het doel zette. De goalie was de middenvelder van sc Heerenveen tot twee keer toe de baas. FC Utrecht had moeite om van de eigen helft af te komen, maar moest wel op 2-0 komen. Giovanni Troupée legde goed klaar voor Živković, maar hij ramde de bal voor open doel hard over. Aan de overkant kregen de Friezen via Ødegaard opnieuw een goede mogelijkheid op de gelijkmaker. Zijn poging werd door Ramon Leeuwin voor de lijn weggehaald. Het slotoffensief van de bezoekers leek daarna in de prullenbak te kunnen toen Larsson zijn tweede gele kaart pakte na een overtreding op Zakaria Labyad. Vier minuten later was het alweer tien tegen tien. Doelpuntenmaker Ludwig ging op de knie van Ødegaard staan en kreeg een directe rode kaart voor deze smerige overtreding. Ghoochannejhad had in de absolute slotfase nog de kans om een punt mee naar huis te nemen, maar zijn schot scheerde over het doel van uitblinker Jensen.

Door de overwinning klimt FC Utrecht naar de vierde plaats in de Eredivisie. De ploeg van Ten Hag heeft 34 punten na 21 wedstrijden en staan daarmee een puntje voor op sc Heerenveen, dat vijfde staat.

Door: Bob van Dijk