11.02.2017 21:37

Toornstra schiet Feyenoord langs Groningen

Jens Toornstra (l.) zet Feyenoord op een 1-0 tegen FC Groningen, hij zoekt Steven Berghuis (r.) op, die de assist gaf. (11-02-2017)
Jens Toornstra (l.) zet Feyenoord op een 1-0 tegen FC Groningen, hij zoekt Steven Berghuis (r.) op, die de assist gaf. (11-02-2017)

Feyenoord heeft zaterdagavond een eenvoudige overwinning geboekt op FC Groningen. De Rotterdammers waren heer en meester in de eigen Kuip en zegevierden uiteindelijk met 2-0.

Bij Feyenoord begon aanvoerder Dirk Kuyt op de bank. Jens Toornstra stond op het middenveld en Karim El Ahmadi nam de aanvoerdersband over van de routinier. Verder veranderde er niets bij de Rotterdammers. De gasten uit Groningen begonnen met Alexander Sørloth op de bank. Mimoun Mahi en Bryan Linssen stonden in de spits. Desevio Payne verving de naar Atalanta vertrokken Hans Hateboer en op het middenveld had trainer Ernest Faber een basisplaats voor Samir Memišević.

FC Groningen begon brutaal in De Kuip. De Groningers kregen via Mahi de eerste kans. Hij dook ineens op in de zestien van Feyenoord en schoot hard op het lichaam van doelman Brad Jones. De thuisploeg nam het heft daarna stevig handen en omsingelde de gasten om hun eigen helft. Nicolai Jørgensen schoot eerst naast en wilde daarna een strafschop na een overtreding van Etiënne Reijnen, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük wilde daar niets van weten. Nadat Steven Berghuis hard over had geschoten uit een voorzet van Tonny Vilhena, kreeg Ruben Jenssen de uitgelezen mogelijkheid op de 0-1. Na een goede actie van Mahi kreeg hij zijn schoen in kansrijke positie niet goed tegen de bal. Feyenoord zette vervolgens weer aan en dat leverde de 1-0 op. Een fraaie actie van Berghuis belandde bij Toornstra, die hard raak schoot in de verre hoek. Jørgensen bleef in buitenspelpositie slim van de bal af en zorgde daarmee voor een geldige treffer.

Feyenoord ging na de pauze vrolijk door waar het in de eerste helft mee was begonnen. De Rotterdammers zochten de aanval terwijl FC Groningen loerde op een snelle counter. De eerste kans was al snel voor Feyenoord. Een scherpe voorzet van Berghuis werd gemist door Jørgensen en ook Eljero Elia kon de bal bij de tweede paal niet binnenlopen. Even later was de linksbuiten van de Stadionclub wederom kansrijk, maar kreeg hij zijn voet niet voldoende tegen de bal. De 2-0 kwam er even later toch. Jan-Arie van der Heijden zorgde met een fraai hakje voor de assist en Toornstra schoot hard zijn tweede doelpunt van de avond binnen. Berghuis zag enkele minuten later dat keeper Sergio Padt de derde treffer wist te voorkomen. Feyenoord vond het daarna wel best en zag dat de bezoekers niet bij machte waren om op jacht te gaan naar een aansluitingstreffer. Juninho Bacuna liet zich een kwartier voor tijd nog even gaan ten opzichte van Terence Kongolo en moest dat bekopen met een directe rode kaart. Vilhena had in de slotfase nog de kans om het feest voor Feyenoord compleet te maken, maar hij schoot via het been van Reijnen naast het doel.

Door de overwinning blijft Feyenoord nog zonder puntenverlies en tegengoal in 2017. De Rotterdammers staan nu acht punten voor op Ajax, dat zondagmiddag Sparta Rotterdam ontvangt. Het gat met PSV is twaalf punten, maar de Eindhovenaren krijgen zondag bezoek van FC Utrecht. FC Groningen staat door de nederlaag op de negende plaats in de Eredivisie.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner