11.02.2017 21:39

Groenendijk debuteert met nederlaag bij ADO

De spelers van Go Ahead Eagles komen bij elkaar om de 1-0 tegen ADO Den Haag te vieren. (11-02-2017)

Go Ahead Eagles heeft zaterdagavond de rode lantaarn overgedragen aan ADO Den Haag. Mede door twee doelpunten van Sam Hendriks werd het debuut van Alfons Groenendijk bij de Hagenaars flink verpest: 3-1.

Op die zege tegen de groen-gelen, die bovendien met tien man eindigden, was helemaal niets af te dingen. Go Ahead, waar Ludcinio Marengo de geschorste Elvis Manu verving, was van meet af aan de bovenliggende partij in de eigen Adelaarshorst. Hendriks miste op aangeven van Jarchinio Antonia al de eerste grote kans, waarna Sander Duits al duikend dichtbij de openingsgoal was. In een verder matige eerste helft kwam de openingstreffer toch enigszins uit de lucht vallen. Antonia kwam over rechts op, doelman Šetkus zat mis en Hendriks gaf het laatste zetje.

Groenendijk probeerde met het inbrengen van Sheraldo Becker en Mike Havenaar, laatstgenoemde keerde terug nadat hij een virusinfectie opliep, al in de rust de wedstrijd te kantelen. Hoewel de lange spits na tien minuten in de tweede helft een aardige kopkans kreeg, leek het er toch nooit op dat die missie zou slagen. Šetkus bood Marengo een grote kans met een mistrap, maar de huurling verzuimde zijn broodheer pijn te doen.

Even later was Hendriks er weer vandoor. Een finale misser van Tom Beugelsdijk bood Hendriks vrij doortocht en de spits faalde niet: 2-0. ADO kwam er niet meer aan te pas en het zou nog erger worden. Hendriks leek op weg naar een hattrick, maar werd door Šetkus gevloerd. De doelman kreeg direct rood en omdat er geen wissels meer over waren moest Dion Malone op doel. Toch kwam ADO nog even terug in de wedstrijd: invaller Rohdi Achenteh vloerde Beugelsdijk: penalty. Invaller Nasser el Khayati benutte de strafschop feilloos.

Aan de overkant kregen Antonia en Hendriks al grote kansen om de wedstrijd te beslissen, voordat Marcel Ritzmaier dat daadwerkelijk deed. De middenvelder zag Malone te ver voor het doel staan en lobte vanaf grote afstand binnen: 3-1. Met de driepunter klimt Go Ahead van achttien naar veertien – ADO is nu hekkensluiter.

Door: Jan Willem Spaans