11.02.2017 22:39

Willem II steelt in slotfase de zege bij Vitesse

Darryl Lachman (r.) voelt Milot Rashica (l.) in zijn rug tijdens Vitesse - Willem II. (11-02-2017)

Willem II kan zijn geluk niet op. De Tricolores hadden zaterdagavond aan negentig minuten lang tegenhouden en twee late kansen genoeg om een 0-2 zege op te halen bij Vitesse. Dico Koppers en Obbi Oularé scoorden.

Willem II liet vanaf de eerste minuut het initiatief aan Vitesse in de hoop om in counters gevaarlijk te zijn. Dat lukte de Tilburgers niet één keer in de eerste helft, waarin het tempo lang erg laag lag. In de eerste dertig minuten gebeurde er nagenoeg niets in Arnhem. Pas na het eerste halfuur was Vitesse voor het eerst dicht bij de openingstreffer, middels een lekker afstandsschot van Adnane Tighadouini. Hij mikt de bal van ruim twintig meter op de bovenkant van de lat.

Ook enkele minuten voor rust was Vitesse nog gevaarlijk. Kostas Lamprou grabbelde wat na een voorzet van Kevin Diks, waarna een verraderlijke scrimmage ontstond voor het doel van Willem II. De Tricolores voorkwamen op ietwat wonderlijke wijze een tegengoal, waardoor het bij 0-0 bleef tot aan de rust. Vitesse speelde net te traag om voor doorlopende dreiging te zorgen.

Direct in de tweede helft was Lewis Baker gevaarlijk namens Vitesse. Darryl Lachman blokte zijn schot op de doellijn. Daarna kende Vitesse weer een lange fase waarin het amper kansen creëerde. Vanaf de zeventigste minuut begon het te beseffen dat de tijd langzamerhand begon te dringen en zette de ploeg van Henk Fraser steeds meer druk richting het vijandige doel. Dat resulteerde in kansjes voor Ricky van Wolfswinkel en Nathan, maar de bal ging er maar niet in.

Zo kwam het aan op de slotfase voor de Vitessenaren, die het taaie Willem II maar niet over de knie kregen. Daar waar Vitesse eigenlijk aan het aanzetten was richting de winnende treffer, was het zowaar de uitploeg die op een verrassende voorsprong kwam. Met de eerste Tilburgse kans van de wedstrijd was Dico Koppers trefzeker. Hij kapte Guram Kashia uit en prikte de bal slim in de verre hoek.

Ook in het restant lukte het niet meer voor Vitesse, dat in de slotseconden zelfs treffer nummer twee moest incasseren. Nieuweling Oularé promoveerde een lange haal tot doelpunt met een goed geplaatste schuiver, waardoor het een euforische 0-2 zege werd voor de Willem II.

De Arnhemmers zien met deze nederlaag de goede vorm van de afgelopen weken een halt toegeroepen worden. De weg naar de vierde plek was ingezet, maar daarop moeten de Vitessenaren nog even wachten. De Tilburgers verschaffen zich met deze zege een hoop lucht ten opzichte van de degradatiestreep.

Door: Nino Vermeulen