12.02.2017 14:20

Excelsior schiet weinig op met gelijkspel

Luigi Bruins (l.) gebruikt zijn lichaam om te voorkomen dat Joachim Andersen (r.) de bal verovert tijdens de openingsfase van de wedstrijd Excelsior - FC Twente. (12-02-2017)

Op Woudestein kwam Excelsior niet verder dan 1-1 tegen FC Twente. De Kralingers kwamen vroeg in de wedstrijd op voorsprong, maar nog voor rust zorgde Fredrik Jensen voor de eindstand: 1-1.

In de openingsfase controleerde FC Twente de wedstrijd. De Tukkers zetten de Kralingse verdediging onder druk zonder echt gevaarlijk te worden. Excelsior loerde op fouten om zo in de counter genadeloos toe te slaan. En dat lukte na een kwartier spelen. Khalid Karami bediende Nigel Hasselbaink en de aanvaller kon met rechts de bal binnen tikken.

Het leek het ideale scenario voor de Kralingers, maar na de vroege voorsprong vergat Excelsior om door te drukken. De thuisploeg trok zich terug en liet FC Twente in de wedstrijd te komen. De muur om de zestien stond weliswaar goed bij Excelsior, want de Tukkers vonden zelden een gaatje in de verdediging. Tot tien minuten voor rust. Jordy de Wijs raakte de voorzet van Yaw Yeboah met zijn arm. Scheidsrechter Danny Makkelie hoefde niet in te grijpen, want door de tussenkomst van De Wijs kwam de bal perfect voor de voeten van Jensen. De middenvelder schoot de bal voorbij doelman Warner Hahn en scoorde zijn eerste doelpunt in het shirt van Twente.

Na rust liet Excelsior dé kans liggen om op voorsprong te komen. Hasselbaink kreeg de voorzet van Stanley Elbers net iets achter zich­­­­ waardoor doelman Nick Marsman de mogelijkheid kreeg om in te grijpen. Aan de andere kant had Joachim Andersen zijn ploeg op voorsprong moeten zetten, maar de verdediger schoot voor langs. Even later moest Jensen zijn tweede van de dag maken, maar Hahn kon zijn poging tegen houden.

Het spel golfde op en neer in de tweede helft waar beide ploegen mogelijkheden lieten liggen om de voorsprong te komen. De beste kansen waren voor de Tukkers, maar Oussama Assaidi en Chinedu Ede hadden het vizier niet op scherp staan.

Excelsior schoot weinig op met één punt en dat leek de ploeg zich te realiseren in de slotfase. De Rotterdammers gingen in de laatste tien minuten vol voor de winst en invaller Mike van Duinen kwam dichtbij de 2-1. De vuisten van Marsman stonden een voorsprong in de weg. In de blessuretijd kreeg Yeboah nog de mogelijkheid om de drie punten voor FC Twente veilig te stellen, maar Hahn hield de bal uit zijn doel. Zo bleef het 1-1 op Woudestein.