12.02.2017 18:37

PSV na rust vrij eenvoudig langs FC Utrecht

Luuk de Jong is blij met zijn treffer. Op de achtergrond vieren zijn ploeggenoten de 1-0 tegen FC Utrecht. (12-02-2017)
Luuk de Jong is blij met zijn treffer. Op de achtergrond vieren zijn ploeggenoten de 1-0 tegen FC Utrecht. (12-02-2017)

PSV heeft het gat met Feyenoord en AFC Ajax weer verkleind. De Eindhovenaren hadden zondagmiddag de nodige moeite met FC Utrecht, maar wonnen uiteindelijk met 3-0.

Bij PSV keerde centrale verdediger Nicolas Isimat-Mirin terug in de basis en dat betekende dat Daniel Schwaab op de bank plaats moest nemen. Joshua Brenet verving de geschorste Santiago Arias en op het middenveld was er een basisplaats voor Bart Ramselaar. Hij speelde eerder dit seizoen met FC Utrecht nog tegen PSV. De bezoekers moesten het in Eindhoven doen zonder middenvelders Wout Brama, Sofyan Amrabat, Andreas Ludwig en Rico Strieder. Dat zorgde voor een basisplaats voor Sean Klaiber en Mark van der Maarel.

Beide ploegen begonnen fel aan de wedstrijd, maar waren wel slordig in de laatste fase. De eerste echte kans werd door Nacer Barazite direct omgezet in een doelpunt. De middenvelder schoot hard raak na een fraaie combinatie, maar zag zijn doelpunt onterecht worden afgekeurd vanwege buitenspel. Na dit cadeautje nam PSV het initiatief over. Eerst redde doelman David Jensen op een harde schuiver van Davy Pröpper en even later kopte Marco van Ginkel naast na een voorzet van Luuk de Jong. Diezelfde Van Ginkel kreeg de grootste kans namens PSV. Na een fraaie pass van Pröpper verscheen hij alleen voor Jensen, maar de keeper bleef goed staan en snoepte de bal af van de middenvelder. Pröpper en Andrés Guardado probeerden het nog met schoten van afstand en zagen dat deze pogingen ook een prooi waren voor Jensen. Aan de overkant kwam FC Utrecht er een aantal keer gevaarlijk uit. In de slotfase werd een scherpe voorzet van Barazite maar net gemist door Sébastien Haller en Willem Janssen.

Na de rust begon PSV bijzonder goed. De Jong kreeg al snel een enorme kans na een goede voorzet van Brenet. Doelman Jensen wist echter goed redding te brengen. Dat lukte de goalie even later niet. Een hoekschop van Pröpper belandde bij De Jong, die met een kopbal alsnog zorgde voor de 1-0. Twee minuten later stond het al 2-0. Ditmaal fungeerde De Jong als aangever en schoof invaller Steven Bergwijn prima binnen. FC Utrecht was het spoor na deze tegentreffers even helemaal bijster en leek rijp voor de sloop. Pröpper schoot kiezelhard tegen de lat en Van Ginkel prikte met links bijna raak. Aan de overkant konden de bezoekers daar weinig tegenover stellen. Richairo Živković en Barazite schoten nog wel richting doel, maar doelman Jeroen Zoet hoefde niet in actie te komen. Ramon Leeuwin kopte nog net naast na een vrije trap van Barazite, maar de vlag voor buitenspel ging al de lucht in. PSV vond het in de slotfase wel prima en liet FC Utrecht aan de bal. De Domstedelingen waren echter niet bij machte om aanspraak te maken op een aansluitingstreffer. In blessuretijd zorgde Van Ginkel voor het slotakkoord. Utrecht kreeg de bal niet goed weg en de huurling van Chelsea knalde hard raak.

Door de overwinning verkleint PSV het gat met Feyenoord en Ajax weer naar acht en drie punten. Over twee weken moeten de Eindhovenaren op bezoek in de Rotterdamse Kuip. FC Utrecht is door de nederlaag de vierde plaats kwijt. AZ Alkmaar won bij sc Heerenveen en neemt de vierde stek over.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner