12.02.2017 16:25

Traoré en Dolberg helpen Ajax voorbij Sparta

De Ajacieden vieren het doelpunt van Bertrand Traoré tijdens het duel Ajax - Sparta in de Eredivisie. (12-02-2017)

Ondanks de matige vertoning heeft Ajax zondagmiddag drie punten overgehouden aan het Eredivisieduel in de eigen ArenA tegen Sparta. Een indrukwekkende solo van Traoré en een intikker van Dolberg waren voldoende voor de 2-0-overwinning.

De wedstrijd werd overschaduwd door het sterfgeval van clubicoon Piet Keizer. De linksbuiten, die in de jaren’60 en ’70 deel uitmaakte van de legendarische voorhoede van Ajax, overleed na een kort ziekbed. Met een indrukwekkende toespraak, minuut stilte en applaus in de elfde minuut van de wedstrijd eerde het publiek in de Amsterdam ArenA de legendarische linksbuiten.

Ajax-trainer Peter Bosz had voor de teruggekeerde Traoré direct een plaats in zijn basisopstelling ingeruimd. De vleugelaanvaller uit Burkina Faso was sinds begin januari afwezig bij Ajax wegens de Afrika Cup. Zijn terugkeer ging ten koste van een basisplaats voor de jeugdige Justin Kluivert, die vanaf de reservebank moest toekijken.

Het duurde even voordat Traoré zijn waarde liet zien. In de slotseconden van een gezapige eerste helft zette de vleugelaanvaller Ajax na een indrukwekkende solo op voorsprong. Na een mislukte hoekschop belandde de bal aan de rechterkant van het speelveld in de voeten bij Kasper Dolberg. De Deen speelde Traoré aan die vervolgens op avontuur ging. Na het uitkappen van Zakaria El Azzouzi, Rick van Drongelen en Mart Dijkstra verraste Traoré Sparta-doelman Roy Kortsmit in de korte hoek: 1-0.

Direct na rust was het Dolberg die de marge van Ajax verdubbelde naar twee. Na slordig balverlies van Sparta-rechtsback Denzel Dumfries kwam de bal in de voeten bij Amin Younes. De Duitse vleugelaanvaller gaf een snelle steekpass naar de linkerkant van het strafschopgebied, waar Hakim Ziyech vrijstond. Ziyech speelde de bal af op Dolberg, die de bal eenvoudig kon binnentikken in het lege Sparta-doel: 2-0.

Het eerste kwartier na rust, waarin Ajax dit seizoen vaak trefzeker is, was het enige kwartier in de wedstrijd waarin de Amsterdammers 100% van hun kunnen lieten zien.

Ook in de duels waarin Ajax niet veel uitgespeelde kansen krijgt, weten de Amsterdammers dus te winnen. Daardoor blijft Ajax in het spoor van koploper Feyenoord. Het verschil tussen de twee aartsrivalen bedraagt, net als tijdens de winterstop, nog altijd vijf punten.
Voor Sparta Rotterdam beginnen de degradatiezorgen nu echt toe te nemen. Concurrenten Go Ahead Eagles, Roda JC, Willem II, Excelsior én PEC Zwolle behaalden één of meer punten, waardoor de Rotterdammers zichzelf nu op de zestiende plaats terugvinden.

Door: Maarten Elst