12.02.2017 16:27

AZ doet goede zaken in strijd om plek vier

Muamar Tankovic (r.) heeft AZ op een 0-1 voorsprong gezet tegen en bij Heerenveen. Zijn teamgenoten komen de vreugde met hem delen. (12-02-2017)
Muamar Tankovic (r.) heeft AZ op een 0-1 voorsprong gezet tegen en bij Heerenveen. Zijn teamgenoten komen de vreugde met hem delen. (12-02-2017)

AZ heeft zondagmiddag een belangrijke slag geslagen in de strijd om de vierde plaats. Door doelpunten van Muamer Tanković en Iliass Bel Hassani werd sc Heerenveen met 1-2 verslagen. De club uit Alkmaar passeert door de zege de Friezen op de ranglijst.

Een flink gewijzigd AZ ging in het hoge noorden op zoek naar sportieve revanche na de 2-4 nederlaag tegen PSV. Onder meer Ridgeciano Haps, Wout Weghorst en Tanković keerden terug in de basis. Laatstgenoemde beloonde al snel het vertrouwen van de trainer door na iets meer dan een kwartier spelen het openingsdoelpunt voor zijn rekening te nemen. Nadat Weghorst uit een knappe voorzet van Alireza Jahanbakhsh op doelman Erwin Mulder stuitte, schoot Tanković in de rebound van dichtbij de 0-1 tegen de touwen.

Het doelpunt van de Zweed was één van de twee hoogtepunten van een tegenvallende eerste helft. AZ had het betere van het spel, maar creëerde weinig. De Friezen waren slordig en kwamen er nauwelijks aan te pas. Toch hadden zij met een 1-1 stand de kleedkamers kunnen opzoeken als Morten Thorsby zijn vizier op scherp had gehad. Na slecht wegwerken van Ridgeciano Haps kreeg de Noorse middenvelder een open schietkans, maar zijn inzet van tien meter eindigde op de paal.

De Friezen kwamen na rust aardig uit de startblokken, maar kregen al snel een domper te verwerken. Na een klein uur spelen kwam AZ namelijk op 0-2 via Bel Hassani. De middenvelder schoot knap raak nadat Heerenveen de bal niet uit het strafschopgebied wist te weg te werken. Het was voor Bel Hassani zijn eerste goal in dienst van AZ. De thuisploeg leek verslagen, maar kwam via de vrij onzichtbare Reza Ghoochannejhad terug tot 1-2. Het was alweer de zesde goal van de spits in 2017.

De aansluitingstreffer gaf Heerenveen hoop, maar de gelijkmaker kwam er niet. Wel was er nog een late rode kaart voor Jerry St. Juste, die al de hele middag een gefrustreerde indruk maakte. Na flink wat extra tijd floot scheidsrechter Bas Nijhuis voor het einde van de wedstrijd, waardoor AZ drie belangrijke punten meeneemt naar Alkmaar. Het is voor de Friezen de tweede domper in een week tijd, nadat in de vorige speelronde werd verloren van directe concurrent FC Utrecht (1-0). AZ is de nieuwe nummer vier van de ranglijst, maar kan nog worden ingehaald door FC Utrecht, dat het opneemt tegen PSV.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner