14.02.2017 22:38

Falende Aubameyang ziet Dortmund verliezen

Borussia Dortmund heeft zichzelf te kort gedaan en verloor dinsdagavond in Portugal met 1-0 van Benfica. In de eerste ontmoeting tussen de twee ploegen was vooral de rol van Pierre-Emerick Aubameyang opvallend: de aanvaller miste maar liefst vijf opgelegde kansen, waaronder een strafschop. Kostas Mitroglou zorgde voor de winnende treffer.

Het duel in het volgepakte Estádio da Luz begon op een moordend tempo. In het eerste kwartier golfde het spel op en neer en wist Benfica in de persoon van Salvio gevaar te stichten. Aan de andere kant kreeg de jonge Ousmane Dembélé een grote kans op doel kreeg. Diezelfde Dembélé bracht in de tiende minuut Aubameyang in stelling. De aanvaller uit Gabon moest de score openen, maar schoot de bal net over het doel. Het was een startschot voor het dominerende spel van de Duitsers.

Een klein kwartier na die eerste grote kans was het opnieuw Aubameyang die een uitgelezen kans kreeg om de nul van het scorebord te vegen. Raphaël Guerreiro ontwrichtte de bal en zijn voorzet kwam via een been van een Benfica-verdediger voor de voeten van Aubameyang. Ditmaal vond de aanvaller Benfica-doelman Ederson op zijn pad. Tien minuten voor rust kreeg Aubameyang ook de derde kans op een doelpunt, maar deze keer anticipeerde de aanvaller niet op een goede voorzet van Guerreiro.

Net als in de eerst helft liet Benfica zich ook zien in de openingsfase van de tweede helft. Het leidde zelfs tot de onverdiende treffer voor Benfica. Een corner vanaf rechts werd door Benfica-verdediger Luisão ingekopt richting de verre hoek. Daar stond ook spits Mitroglou te wachten, die de bal van dichtbij in het doel kon prikken. Vlak na de openingstreffer, was er weer een dot van een kans voor Aubameyang. De aanvaller werd bediend door Marc Bartra, maar wipte de bal zowel over de uitkomende doelman Ederson als over de lat. Een minuut later kregen Erik Durm en Marco Reus twee schietkansen, maar ook zij vonden doelman Ederson op hun weg.

In de 57ste minuut kreeg Dortmund een strafschop nadat Ljubomir Fejsa hands maakte in het strafschopgebied. Uitgerekend Aubameyang, de aanvaller die totaal niet in de wedstrijd zat, stond achter de bal. Tot overmaat van ramp vond de aanvaller uit Gabon wederom Ederson op zijn weg, waardoor ook de strafschop niet tot een doelpunt kon worden gepromoveerd. Het was tevens zijn laatste actie, want voor Dortmund-trainer Thomas Tuchel was de maat vol en hij haalde Aubameyang naar de kant. Ook de aanvallende wissels konden het verschil niet maken. Hierdoor wint Benfica, volledig tegen de verhouding in van Dortmund. De Duitsers moeten over twee weken in de return dus aan de bak.

Door: Thomas Mulder