16.02.2017 17:00

Overzicht van de topwedstrijden dit weekend

Dit weekend staan er weer een aantal prachtige affiches op het programma. Voetbal.com zet de mooiste duels op een rij en blikt vooruit op deze wedstrijden. Alle duels zijn LIVE te volgen op de site.

Degradatiekraker Roda JC - Go Ahead Eagles
De ranglijst kan onderin elke week enorm veranderen, zeker als twee degradatiekandidaten tegen elkaar spelen. In Kerkrade ontmoeten Roda JC en Go Ahead Eagles elkaar. Voor het vorige weekend was Go Ahead Eagles nog hekkensluiter van de Eredivisie, maar na de zege op ADO Den Haag klommen de Deventenaren naar boven de degradatiestreep. Roda JC had dat ook moeten doen, maar op bezoek bij Heracles Almelo gaven zij een 2-0 voorsprong uit handen (2-2). Door het onnodige gelijkspel staat Roda JC gedeeld laatste met ADO, enkel op doelsaldo staat de ploeg op de zeventiende plaats. De winnaar van het duel vrijdagavond kan enorme stappen maken in lijfsbehoud. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen in Limburg, in 2013, won Go Ahead Eagles overtuigend met 1-4. Jarchinio Antonia leverde toen twee doelpunten en een assist en staat momenteel alweer onder contract bij Go Ahead. Ook de thuiswedstrijd eerder dit seizoen werd gewonnen door de Eagles: 2-0

Op basis van de meest recente resultaten zal Go Ahead Eagles goede hoop hebben, maar de algehele statistieken spreken in het voordeel van Roda JC. In het Parkstad Limburg Stadion wist Go Ahead Eagles maar drie keer te winnen, terwijl de Limburgers tien keer de drie punten pakten. Voor beide ploegen kunnen de punten cruciaal zijn in de strijd tegen degradatie.

Belangrijk affiche in Arnhem: Vitesse - Ajax
Feyenoord en PSV zullen zondagmiddag 14.30 uur vol verwachting voor de buis zitten, als Ajax op bezoek gaat bij Vitesse. Het is een traditioneel lastige uitwedstrijd voor de Amsterdammers. Vorig jaar werd weliswaar gewonnen (1-3), de drie edities daarvoor gingen de drie punten niet mee naar Amsterdam. De matige resultaten van Ajax bij Vitesse is niet alleen een ontwikkeling van de laatste jaren. Door de geschiedenis heen speelden Vitesse en Ajax 31 keer tegen elkaar in Arnhem, waarvan Ajax er maar dertien wist te winnen. De wedstrijd in Amsterdam eerder dit seizoen werd wel gewonnen door Ajax. Bij het debuut van Hakim Ziyech leverde hij meteen de winnende assist op Nick Viergever: 1-0.

Koploper Feyenoord heeft ook een uitwedstrijd voor de boeg en sluit het Eredivisieweekend af bij ADO Den Haag. De meest scorende voorhoede van de Eredivisie (58 goals), kan ADO naar de meeste tegendoelpunten schieten. Doelman Ernestas Šetkus, overigens geschorst tegen de Rotterdammers, kreeg er al 41 tegen, alleen Mickey van der Hart van PEC Zwolle (42) deed het slechter. De thuiswedstrijd van PSV tegen NEC van zaterdagavond mag geen problemen opleveren voor de Eindhovenaren. NEC won nog nooit een uitwedstrijd van PSV en pakte in het seizoen 2008/2009 voor het laatste een punt (1-1).

Achtste finales van de Engelse FA Cup
De achtervolging op Chelsea ligt dit weekend even stil, omdat er bekervoetbal op het programma staat in Engeland. Van de top zes is alleen Liverpool al gesneuveld. The Reds werden in eigen huis beschamend uitgeschakeld door Wolverhampton Wanderers. Voor de overgebleven Engelse grootmachten staan er uitwedstrijden op het programma. Koploper Chelsea moet naar Wolverhampton Wanderers, dat zal jagen op een nieuwe stunt. Arsenal speelt bij vijfdeklasser Sutton United en Manchester City gaat op bezoek bij Huddersfield Town. De op papier lastigste wedstrijden liggen in het verschiet voor Tottenham Hotspur (Fulham FC) en Manchester United (Blackburn Rovers), maar ook zij treffen geen club die actief is op het hoogste niveau. De charmes van het echte Engelse bekervoetbal liggen juist bij de minder grote clubs en een stunt ligt in de FA Cup altijd in het verschiet.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner