16.02.2017 20:57

Fenomenale Lacazette helpt Lyon langs AZ

Alexandre Lacazette is op dreef in het Europa League-duel met AZ. Tien minuten na rust maakt hij met zijn tweede treffer van de avond de 0-3. (16-02-2017)

Olympique Lyon heeft donderdagavond een grote stap gezet richting de achtste finale van de Europa League. Dankzij onder meer twee treffers van Alexandre Lacazette waren de Fransen met 4-1 te sterk voor AZ Alkmaar.

AZ was tijdens de eerste vijf minuten nerveus en werd vastgezet door Olympique Lyon, maar daarna kwamen de Alkmaarders beter in de wedstrijd. De ploeg van trainer John van den Brom was een aantal keer dreigend, maar grote kansen werden er niet gecreëerd tijdens de eerste 45 minuten. Ook Olympique Lyon had tijdens de eerste helft moeite om tot mogelijkheden te komen, maar desondanks gingen de Fransen rusten met een 2-0 voorsprong.

Na 26 minuten viel de 0-1 in Alkmaar. Een afgeslagen hoekschop werd opnieuw ingebracht door Nabil Fekir. Bij de tweede paal stond Lucas Tousart helemaal vrij, waardoor de middenvelder de bal eenvoudig in het doel kon tikken: 0-1. De 0-2 viel in de blessuretijd. Lacazette werd gelanceerd door een goede steekpass van Corentin Tolisso. De spits ging vervolgens langs Tim Krul en schoot de bal in het lege doel: 0-2.

AZ kwam na de rust goed uit de kleedkamer en kreeg twee grote mogelijkheden op de 1-2.  Eén minuut na de theepauze schoot Weghorst voorlangs, terwijl Bel Hassani zeven minuten later een niet te missen kans over het doel van Olympique Lyon wist te werken. Waar Weghorst en Bel Hassani niet scoorden, daar was het aan de andere kant wel raak. Lacazette werd deze keer weggestuurd door Tousart. De Franse spits rekende in een persoonlijk duel makkelijk af met Stijn Wuytens en verschalkte daarna ook Krul: 0-3.

Ondanks de 3-0 achterstand bleef AZ de aanval zoeken. Na ruim een uur spelen kreeg de thuisploeg opnieuw een grote mogelijkheid, maar wederom had Weghorst het vizier niet op scherp staan. AZ gaf niet op en kreeg uiteindelijk een cadeautje van scheidsrechter Bobby Madden. Emanuel Mammana beging een lichte overtreding op invaller Levi García en de Schotse scheidsrechter legde de bal op de stip. Alireza Jahanbaksh liet Olympique Lyon-doelman Anthony Lopes kansloos vanaf elf meter: 1-3.

In de slotfase was de tank leeg bij AZ en had Olympique Lyon controle over de wedstrijd. De Fransen kregen nog een aantal mogelijkheden om de score verder uit te breiden en diep in de blessuretijd was het opnieuw raak. Invaller Jordan Ferri nam na een counter van de bezoekers de 1-4 voor zijn rekening. Volgende week donderdag staat de return in Frankrijk op het programma.

Door: Jurre Hermans