17.02.2017 21:53

Roda gelukkig langs Go Ahead in slecht duel

Christian Kum (r.) bedankt Mitchel Paulissen (l.), die de assist voor de 1-0 afleverde tegen Go Ahead Eagles. (17-02-2017)

Roda JC staat voor het eerst sinds speelronde vier boven de degradatiestreep in de Eredivisie. De Kerkradenaren mochten zich vrijdagavond gelukkig prijzen met een 1-0 zege op Go Ahead Eagles, dat kans op kans miste.

Van Roda en Go Ahead verwachtte men vooraf een degradatiekraker van redelijk niveau, gezien de vorm van de afgelopen weken. Go Ahead wist knap tweemaal op rij te winnen en steeg zo naar plek vijftien, terwijl Roda voor de 0-2 nederlaag tegen Ajax een 4-0 zege op Excelsior boekte en vorige week was het erg dicht bij een overwinning op bezoek bij Heracles Almelo, dat in de slotfase langszij kwam. Toch was het niveau erg laag in de eerste 45 minuten.

Roda nam het heft in handen, maar was veel te slordig om tot kansen te komen. Het counterende Go Ahead was dan ook de ploeg die uiteindelijk tot de meeste kansen kwam. Al vroeg in de wedstrijd verprutsten Elvis Manu en Marcel Ritzmaier zeeën van ruimte in de buurt van het vijandige doel. Een slordigheid van Mitchel Paulissen luidde tien minuten voor rust de grootste kans van het eerste bedrijf in. Een snelle counter via Jarchinio Antonia belandde bijna bij Manu, maar Frederic Ananou zat er net op tijd tussen.

Zo ging deze degradatiekraker met dezelfde stand de tweede helft in. Hierin creëerde Roda na tien minuten zijn eerste goede kans. Paulissen kwam na een slimme lage vrije trap in een uitstekende scoringspositie terecht, maar maaide over de bal heen. Aan de andere kant was enkele minuten daarna Sam Hendriks ontzettend dicht bij de openingsgoal. Hij stond na een goede actie van Dan Crowley vijf meter van een compleet leeg doel af, maar kreeg de bal met een slechte aanname toch nog naast.

Zo bleef het kansen regenen in Kerkrade. Na mogelijkheden voor nogmaals Paulissen en invaller Joey Suk was het in de zeventigste minuut dan eindelijk raak. Go Ahead had tot dan toe de meeste goede kansen gecreëerd, maar het was Roda dat op voorsprong kwam. Een vrije trap van Paulissen belandde zowaar bij Christian Kum, die helemaal vrijstond in het strafschopgebied van Go Ahead. Hij werkte de bal goed tegen de touwen en zette zo de bevrijdende 1-0 op het scorebord.

Zo kwam het aan op de slotfase voor de Eagles. Daarin was de grootste kans voor Manu, die van dichtbij net naast mikte. Het bleef echter bij 1-0 in het Parkstad Limburg Stadion, waardoor Roda voor het eerst sinds speelronde vier over de degradatiestreep heen schiet. Met slecht spel wist het drie punten binnen te harken. Go Ahead duikt juist weer onder die bevreesde streep, maar mag op basis van het getoonde spel hoop hebben dat daar weer verandering in kan komen.

Door: Nino Vermeulen