18.02.2017 20:21

FC Twente wint dankij omstreden strafschop

De spelers van FC Twente vieren de 1-0 tegen sc Heerenveen, Mateusz Klich scoort uit een penalty. (18-02-2017)

FC Twente heeft zaterdagavond een 1-0 overwinning geboekt op sc Heerenveen. De thuisploeg kreeg in de tweede helft een controversiële strafschop toegewezen van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Mateusz Klich wist daarvan te profiteren.

FC Twente begon goed aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen. De Friezen hadden in de beginfase moeite om de bal in de ploeg te houden, terwijl de thuisploeg daar veel dreiging tegenover wist te zetten. Al na vijf minuten had FC Twente de score moeten openen, maar Dylan Seys en Fredrik Jensen kregen de bal niet achter sc Heerenveen-doelman Erwin Mulder. Even later was Mulder opnieuw belangrijk, want de sluitpost was op tijd zijn doel uit om Seys - die werd gelanceerd door Jensen - af te stoppen.

Tijdens het laatste kwartier voor rust was sc Heerenveen de bovenliggende partij. FC Twente kwam nog amper van de eigen speelhelft af, maar echt gevaarlijk werden de bezoekers uit Friesland niet. FC Twente had daarentegen tien minuten voor rust de 1-0 kunnen maken, maar Enes Ünal vergat om het doel van Mulder onder vuur te nemen.

Direct na de theepauze kreeg sc Heerenveen via Arber Zeneli de eerste grote kans van de wedstrijd, maar de Kosovaar kwam na een combinatie met Stefano Marzo niet tot een poging. SC Heerenveen leek goed uit de kleedkamer te komen, maar het was FC Twente dat in de 54e minuut op voorsprong kwam. Ünal wist namelijk een strafschop te versieren. Scheidsrechter Gözübüyük zag contact tussen Ünal en Mulder en legde de bal op de stip. Klich bleef vervolgens koel vanaf elf meter: 1-0.

Vlak na de treffer van Klick kreeg FC Twente via Jensen een grote kans om de score te verdubbelen, maar wederom bracht Mulder redding. Daarna begon sc Heerenveen het initiatief weer te nemen en kregen de Friezen een aantal mogelijkheden op de gelijkmaker. Reza Ghoochannejhad schoot de bal echter tegen FC Twente-doelman Nick Marsman aan, terwijl Younes Namli en Morten Thorsby ook niet wisten te scoren.

SC Heerenveen ging in de slotfase op zoek naar de gelijkmaker. De Friezen moesten het spel maken, terwijl FC Twente op de counter loerde. De bezoekers werden via Zeneli een aantal keer gevaarlijk, maar scoren deed sc Heerenveen niet. FC Twente komt dankzij de overwinning op sc Heerenveen op 34 punten, terwijl de Friezen blijven steken op 33 punten.

Door: Jurre Hermans