18.02.2017 21:43

Excelsior weerloos na vroege rode kaart

Kort nadat tegenstander Excelsior met tien man komt te staan, profiteert Heracles Almelo. Brandley Kuwas (l.) viert met Samuel Armenteros de openingstreffer. (18-02-2017)
Kort nadat tegenstander Excelsior met tien man komt te staan, profiteert Heracles Almelo. Brandley Kuwas (l.) viert met Samuel Armenteros de openingstreffer. (18-02-2017)

Excelsior heeft zaterdagavond op bezoek bij Heracles Almelo een déjà vu beleefd. Net als tegen Roda JC stond de ploeg al gauw met tien man na rood voor Jurgen Mattheij en opnieuw verloor de ploeg met 4-0.

Excelsior had geen zin om zich in Almelo terug te laten zakken en was in het eerste kwart van de wedstrijd ook de betere ploeg, vooral op het middenveld. De grootste kans was ook voor Terell Ondaan uit een vrije trap, maar hij kopte zo in de handen van Bram Castro. Aan de overkant kreeg Kristoffer Peterson een enorme kans na matig keeperswerk van Warner Hahn, maar de Zweed mikte van heel dichtbij naast.

Na ruim een half uur veranderde het hele spelbeeld. Mattheij kreeg voor een overtreding op Samuel Armenteros zijn tweede gele kaart en kon inrukken. Het was na Roda JC-uit de tweede keer in drie weken dat de centrale verdediger al voor rust mocht gaan douchen. Hoewel Excelsior zich nog altijd niet ingroef, kreeg het vlak voor rust wel het deksel op de neus. Brandley Kuwas schoot uit een klutssituatie binnen en deed zo zijn ex-werkgever veel pijn.

Na de pauze bracht Mitchell van der Gaag Milan Massop voor Ondaan. Excelsior kwam er daardoor nog maar amper aan te pas en het tweede doelpunt liet niet lang op zich wachten. Na bijna een uur was het Thomas Bruns die een fraaie combinatie met zijn eerste seizoenstreffer bekroonde. Niet veel later maakte Mike te Wierik aan alle onzekerheid een eind. Op aangeven van Bruns maakte de rechtsback op uiterste fraaie wijze ook zijn eerste goal van deze voetbaljaargang.

Het laatste kwart van het treffen had, behoudens een reuzenkans voor Armenteros, niets meer in petto tot de absolute slotfase. Armenteros gaf een goede voorzet vanaf rechts en Peterson maakte zijn eerdere misser goed met een goede kopbal. Daarna raakte Excelsior-invaller Mike van Duinen nog de paal. Enkele minuten voor het einde maakte Tim van de Berg nog zijn debuut in de hoofdmacht van Heracles.

Heracles klimt in ieder geval voorlopig over FC Groningen heen, het linkerrijtje in. Excelsior zakt door de tik die hun doelsaldo gekregen heeft onder de rode streep en staat nu zestiende. Als Sparta en ADO Den Haag zondag resultaat halen zou Excelsior zelfs hekkensluiter kunnen worden. 

Door: Jan Willem Spaans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner