18.02.2017 22:38

FC Utrecht moeiteloos voorbij tam PEC Zwolle

Bram van Polen baalt flink, hij scoort een eigen doelpunt, waardoor de Utrechters feest kunnen vieren. (18-02-2017)

FC Utrecht heeft zaterdagavond een eenvoudige overwinning geboekt op PEC Zwolle. In eigen huis werd het 3-1 voor de Domstedelingen. Gyrano Kerk speelde een belangrijke rol met een goal en een assist.

De thuisploeg begon zonder middenvelder Nacer Barazite en aanvaller Richairo Živković. Beide spelers waren de afgelopen week wat grieperig en werden in de basisopstelling vervangen door Patrick Joosten en Kerk. Vanwege de afwezigheid van onder meer Wout Brama en Sofyan Amrabat was er op het middenveld opnieuw een basisplaats voor Sean Klaiber. Bij PEC Zwolle was Nicolai Brock-Madsen gewoon van de partij. De Deense spits werd eerder op de zaterdag vader, maar zat gewoon bij de wedstrijdselectie.

FC Utrecht startte sterk in de Galgenwaard en kreeg via Kerk al snel een goede kans. De vervanger van Živković schoot in kansrijke positie onbesuisd over. De ploeg van trainer Erik ten Hag hield de touwtjes vervolgens in handen. Uit een hoekschop schoot Ramon Leeuwin in en terwijl een deel van het stadion aan een doelpunt dacht, belandde de bal in het zijnet. PEC Zwolle meldde zich daarna voor het eerst, maar Mustafa Saymak produceerde slechts een afzwaaier. Nadat Sébastien Haller op aangeven van Kerk naast had geschoten, kwam FC Utrecht kort voor rust alsnog op voorsprong. Haller wipte de bal fraai richting Kerk en onder druk van de aanvaller liep Bram van Polen ongelukkig de 1-0 achter zijn eigen doelman.

PEC Zwolle ging na de pauze voortvarend van start. Het scheelde dan ook niet veel of de bezoekers kwamen op gelijke hoogte. Youness Mokhtar kwam los van Giovanni Troupée, maar faalde oog in oog met doelman David Jensen. De Zwolse hoop werd een minuut later aan diggelen geschoten door Kerk. Na zijn belangrijke rol bij de 1-0 was hij op aangeven van Klaiber zelf verantwoordelijk voor de 2-0. FC Utrecht had het daarna aan zichzelf te wijten dat het lang bij die twee doelpunten bleef. Via Kerk en Haller had de score uitgebreid kunnen worden, maar zij waren niet scherp in de afronding. Dat was invaller Nacer Barazite tien minuten voor tijd wel. Op aangeven van Kerk maakte hij de 3-0. Brock-Madsen behaalde in de slotfase nog een persoonlijk succes door met een rare boogbal voor de 3-1 te tekenen.

Door de overwinning stijgt FC Utrecht voorlopig naar de vierde plaats in de Eredivisie. Concurrent AZ komt zondag nog in actie. PEC Zwolle staat door de nederlaag op de dertien plek en is nog altijd niet uit de degradatiezorgen.

Door: Bob van Dijk