19.02.2017 18:36

Na Ajax en PSV ook driepunter voor Feyenoord

Karim El Ahmadi kan na een uur spelen tegen ADO Den Haag lachen. De Marokkaan schiet Feyenoord op een 0-1 voorsprong. (19-02-2017)

Feyenoord heeft net als Ajax en PSV de zesde overwinning van 2017 geboekt. Op bezoek bij hekkensluiter ADO Den Haag werd het zondagavond op moeizame wijze 0-1. De Rotterdamse koploper behoudt zo een comfortabele voorsprong op de naaste concurrenten.

Tonny Vilhena stond op scherp en werd gespaard voor volgende week, als PSV de tegenstander van Feyenoord is. Zijn vervanger op het middenveld was Dirk Kuyt. De uitploeg begon erg slordig aan de wedstrijd. De koploper had veel moeite met het defensieve blok van ADO en kwam nauwelijks tot mogelijkheden. ADO vond het wel prima en kreeg vlak voor rust zelfs aardige kansen. Oud-Feyenoord-speler Guyon Fernandez miste echter de bal na een prima actie van Tyronne Ebuehi.

Even later schoot Édouard Duplan vanaf rand zestien op het vijandelijke doel. De poging richting de verre hoek werd echter gekeerd door doelman Brad Jones. Aan de andere kant creëerde Feyenoord geen enkele mogelijkheid in de eerste helft. De koploper maakte zodoende een wat gefrustreerde indruk. Na rust veranderde dit beeld niet. ADO bleef defensief sterk op de been en wist voorzetten van de zijkant vaak snel uit het eigen strafschopgebied te werken.

Na wat speldenprikjes was het bij de eerste serieuze kans direct raak voor Feyenoord. In de 62e minuut werd een voorzet van Nelom aangeraakt en vervolgens opgepikt door Karim El Ahmadi. De Marokkaanse middenvelder controleerde de bal en knalde deze van dichtbij in het doel: 0-1. Feyenoord had daarna weinig te vrezen van ADO en kreeg mogelijkheden via Eljero Elia en Nicolai Jørgensen. Beide keren redde doelman Robert Zwinkels op fraaie wijze.

Invaller Mike Havenaar kreeg in de slotfase nog de grootste kans voor ADO, maar zag Jones al vallend redden met zijn voeten. Feyenoord boekt zodoende de negende overwinning op rij en krijgt wederom geen doelpunt tegen. Met de topper tegen PSV in het vizier blijft de voorsprong op de Eindhovenaren acht punten. Het gat met rivaal Ajax is nog altijd vijf punten. Voor ADO worden het nog elf pittige wedstrijden in de strijd tegen degradatie. Vrijdag alweer komt FC Twente op bezoek in het Kyocera Stadion.

Door: Koen Larmit