21.02.2017 11:51

City en de weg naar Champions League-succes

Manchester City begint dinsdagavond aan de knock-outfase in de Champions League. The Citizens zijn inmiddels een Europese topploeg, maar jarenlang speelde Manchester City geen rol in Europa of in de Premier League.

In 1937 en 1968 werd Manchester City weliswaar kampioen van Engeland, maar daarna volgde een lange lijdensweg voor de supporters van Manchester City. De club degradeerde en promoveerde een aantal keer uit en naar de Premier League en speelde eigenlijk geen rol van betekenis in het Engelse voetbal. In 2008 veranderde alles. De club werd overgenomen door de Abu Dhabi United Group, waardoor The Citizens plotseling miljoenen euro's te besteden hadden. Spelers als Robinho, Emmanuel Adebayor en Carlos Tévez vertrokken naar Manchester City. De eigenaars hadden één doel: het winnen van de Champions League.

Het eerste succes

De club begon met bouwen en boekte langzaam progressie. Er werd goed gepresteerd in de Europa League en tijdens het seizoen 2010/2011 schopte Manchester City het zelfs tot de derde plaats in de Premier League. Een jaar eerder waren The Citizens nog als vijfde geëindigd, waardoor ze net naast de Champions League grepen. 2011/2012 moest het jaar van Manchester City worden. En dat werd het ook, gedeeltelijk. Op de slotdag van de Premier League schoot Sergio Agüero zijn ploeg ten koste van rivaal Manchester United in de absolute slotfase naar het kampioenschap. Het Champions League-seizoen viel echter tegen. In een groep met Bayern München, SSC Napoli en Villarreal CF eindigden The Citizens als derde.

Nu het kampioenschap eenmaal binnen was kon Manchester City zich een jaar later volledig focussen op de Champions League. Het seizoen 2012/2013 stond in het teken van het mooiste Europese toernooi, maar het seizoen liep uit op een deceptie. Manchester City eindigde stijf onderaan in een groep met Real Madrid, Borussia Dortmund en Ajax, daarnaast eindigden The Citizens als tweede in de Premier League met een straatlengte achterstand op Manchester United.

FC Barcelona

In 2013/2014 kreeg Manchester City opnieuw een kans om zich te bewijzen in de Champions League. Eindelijk werd de knock-outfase gehaald. The Citizens werden tweede in een groep met Bayern München, Viktoria Plzeň en CSKA Moskou, maar de loting was Manchester City niet goedgezind. FC Barcelona was namelijk de tegenstander. In eigen huis verloor Manchester City met 2-0, terwijl ook in Spanje werd verloren (2-1).

Een jaar later begon Manchester City vol goede moed aan een nieuw avontuur in de Champions League. Voor de tweede keer op rij wisten The Citizens de groepsfase te overleven. Wederom zat Manchester City in een groep met Bayern München en CSKA Moskou, daarnaast troffen de Engelsen ook AS Roma. In de achtste finale kwam Manchester City opnieuw een oude bekende tegen, want wederom werd Manchester City gekoppeld aan FC Barcelona. Net als een jaar eerder verloor Manchester City twee keer (1-2 en (0-1) van FC Barcelona.

2015/2016

De Champions League-frustratie nam toe bij Manchester City, maar na een aantal nieuwe investeringen (onder meer Kevin De Bruyne en Raheem Sterling) begon Manchester City met veel vertrouwen aan het seizoen 2015/2016. Vorig seizoen wist Manchester City voor het eerst als groepswinnaar de knock-outfase te bereiken. Juventus, Borussia Mönchengladbach en Sevilla werden achter zich gelaten. Ditmaal was niet FC Barcelona, maar Dinamo Kiev de tegenstander in de achtste finale. De Engelsen wonnen in Oekraïne met 3-1 en hadden aan een gelijkspel (0-0) in eigen huis genoeg om voor het eerst de kwartfinale te bereiken. 

In de kwartfinale trof Manchester City een Europese grootmacht. Paris Saint-Germain, met onder meer Zlatan Ibrahimović in de gelederen, was de tegenstander. In Parijs werd verrassend een punt gepakt (2-2), terwijl Manchester City in eigen huis via een doelpunt van De Bruyne zelfs wist te winnen. The Citizens plaatsten zich voor de halve finale, maar kregen opnieuw te maken met een sterke Spaanse tegenstander. Manchester City nam het op tegen Real Madrid en wist tijdens de heenwedstrijd in Manchester een resultaat met perspectief te boeken (0-0). Een overwinning in Santiago Bernabéu zou een trip naar San Siro betekenen, maar het werd 0-1 dankzij een eigen doelpunt van Fernando. 

Nieuwe kans

De obsessie van het winnen van de Champions League blijft bestaan bij Manchester City. Dinsdagavond beginnen de Engelsen opnieuw aan de knock-outfase, waar AS Monaco de eerste tegenstander is. In de groepsfase moest Manchester City dit seizoen het opnemen tegen oude rivaal: FC Barcelona. De Catalanen wonnen weliswaar met 4-0 in Barcelona, maar dat was een vertekend beeld van de wedstrijd. Manchester City speelde sterk, maar vergat de kansen te benutten. In eigen huis nam Manchester City revanche en werd er met goed spel met 3-1 gewonnen van FC Barcelona. De weg naar Cardiff is nog lang, maar het kan wel eens het seizoen van The Citizens worden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner