24.02.2017 21:57

Knotsgekke ontknoping in de Jupiler League

De derde periode van de Jupiler League is tot een bizarre ontknoping gekomen. Jong Ajax pakte de periodetitel met slechts een gelijkspel, daardoor werd er vrijdag geen play-offticket uitgedeeld. Naaste belagers FC Volendam en SC Cambuur vergaten de ideale kans op de periodetitel te grijpen.

Voorafgaande aan de periode waren er meerdere scenario's mogelijk voor de derde periode. Het was in elke situatie zeker dat VVV-Venlo als nummer één eindigde in de derde periode, maar de Limburgers hebben al een periodetitel in bezit, waardoor zij niet meedingen om de prijs. Jong Ajax was voorafgaande aan speelronde 27 de nummer twee van de periode, maar die ploeg mag niet promoveren en speelt dus alleen om de eer mee.

De regelgeving is echter zo ingesteld dat alleen de nummers één en twee van een periode recht hebben op een play-offticket. Dit is om te voorkomen dat een ploeg matig presteert, maar door geluk op de ranglijst alsnog voor promotie mag voetballen. Precies dit scenario ontvouwde zich vrijdagavond. Jong Ajax kwam vroeg op voorsprong tegen FC Eindhoven, maar zag de Brabanders op gelijke hoogte komen.

In het resterende deel van de wedstrijd werd niet gescoord, waardoor SC Cambuur kansloos was voor de periodetitel. De Friezen deden hun plicht tegen MVV (4-0), maar de achterstand op Jong Ajax bedroeg al vier punten. FC Volendam kon bij winst wel over Jong Ajax heengaan en de periodetitel voor de neus van de Amsterdammers wegkapen, maar de ploeg verloor op bezoek bij NAC Breda met 1-0.

Hierdoor pakt Jong Ajax de eerste periodetitel in de clubgeschiedenis. De play-offticket blijft door de prestatie van de beloften tot aan het einde van de competitie bewaard, de regel is nu dat de eerstvolgende ploeg zonder periodetitel of kans op promotie de play-offticket van Jong Ajax krijgt.

De overige uitslagen in de Jupiler League:

Almere City - FC Oss: 3-3
FC Dordrecht - De Graafschap: 0-3
FC Emmen - Fortuna Sittard: 2-3
Helmond Sport - Jong FC Utrecht: 1-1
Jong PSV - RKC Waalwijk: 4-1
VVV-Venlo - Achilles'29: 4-0
SC Telstar - FC Den Bosch: 2-0

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner