25.02.2017 22:37

Heerenveen pas na rode kaart langs stug Roda

Doke Schmidt (l.) in duel met Roda JC-speler Dani Schahin (r.). (25-02-2017)

Roda JC wist het lang vol te houden, maar sc Heerenveen heeft zaterdagavond eindelijk weer een zege kunnen boeken. Pas na een rode kaart voor Mohamed el Makrini kregen de Friezen Roda over de knie. Doke Schmidt, Henk Veerman en Reza Ghoochannejhad waren verantwoordelijk voor de uiteindelijke 3-0 stand.

De eerste helft stelde buitengewoon weinig voor. Heerenveen, dat in de afgelopen weken veel teleurstellende resultaten boekte tegen directe concurrenten, kreeg het ook tegen degradatiekandidaat Roda JC niet voor elkaar. De ploeg van Jurgen Streppel creëerde vrijwel niets. Roda voetbalde zich makkelijk onder de slappe druk van de Friezen heen en kwam op zijn beurt hier en daar wel tot een afstandsschotje, maar daar bleef het bij in het eerste bedrijf.

Zo mochten Heerenveen en Roda het opnieuw proberen in de tweede helft. De Friezen kwamen al een stuk beter uit de kleedkamers. Met name Arber Zeneli en Martin Ødegaard lieten wat meer van zich zien. Toen Roda-middenvelder Mohamed el Makrini in de 54ste minuut rood ontving voor een harde charge op Ødegaard, kon een treffer niet meer uitblijven. Doke Schmidt werkte na een uur spelen de openingstreffer tegen de touwen. Hij kopte een goede vrije trap van Zeneli goed in de verre hoek.

Met deze voorsprong op zak kon Heerenveen redelijk vrijuit op zoek naar de beslissing. Roda probeerde ondertussen van alles en dacht twintig minuten voor tijd zelfs even aan de gelijkmaker, maar arbiter Siemen Mulder keurde een treffer van Thanasis Papazoglou af. Daarna was het echter Heerenveen dat de kansen kreeg om het te beslissen, in plaats van Roda dat kansen kreeg om het gelijk te maken.

In de slotfase ging het dan ook nog even los voor de Friezen. Een minuut voor tijd kwam cultheld en invaller Henk Veerman nog tot een treffer. Hij roste snoeihard binnen in de korte hoek na een pass van Zeneli. Ook in de blessuretijd kwam Heerenveen nog tot scoren. Ard van Peppen legde Sam Larsson neer in het strafschopgebied, waarna Reza Ghoochannejhad ook nog zijn doelpuntje meepikte. Hij besloot de eindstand met een rake penalty op 3-0.

Heerenveen vestigt zich met de zege voorlopig op plek vijf in de Eredivisie, met het risico dat AZ daar nog overheen gaat. De Friezen winnen eindelijk weer in de Eredivisie, voor het eerst sinds de wedstrijd thuis tegen ADO Den Haag op 14 januari. Roda zakt met de nederlaag in ieder geval één plek op de ranglijst, dankzij de zege van Sparta Rotterdam. Het loopt bovendien risico om nog onder de degradatiestreep terecht te komen in deze speelronde.

Door: Nino Vermeulen