26.02.2017 18:35

Ajax sluit aan met winst op taai Heracles

Kasper Dolberg rent juichend weg na zijn treffer tegen Heracles Almelo. (26-02-2017)

Het verschil tussen Feyenoord en Ajax blijft vijf punten. Na de zege van de koploper deden de Amsterdammers zondagmiddag hun plicht door Heracles Almelo met 4-1 te verslaan. Ajax kreeg de Heraclieden pas in de tweede helft over de knie.

De wedstrijd kende een stormachtig begin. Ajax creëerde veel, maar liet ook veel toe in de tegenstoot. Kristoffer Peterson was bijvoorbeeld gevaarlijk in de twaalfde minuut. Hij passeerde André Onana tweemaal, maar zijn uiteindelijke schot werd van de lijn gehaald. Vijf minuten later dacht Samuel Armenteros even gescoord te hebben, maar Serdar Gözübüyük floot zijn rake kopbal terug voor buitenspel.

Daarom kon Ajax in de 23ste minuut toch op voorsprong komen. Bram Castro had erg veel moeite met een van richting veranderd schot van Davy Klaassen, dus Kasper Dolberg was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken. Lang mochten de Amsterdammers echter niet van de voorsprong genieten; al twee minuten later stond het weer gelijk. Ditmaal mocht Armenteros wel juichen, met een goed geplaatste kopbal op aangeven van Wout Droste. Het was de eerste tegentreffer voor Ajax in ruim elf uur voetbal.

In het restant van de eerste helft temporiseerden beiden ploegen enigszins. Ajax was hier en daar wel gevaarlijk, maar kwamen niet meer tot een treffer in de eerste 45 minuten, die eindigden met een 1-1 stand. Het moest dus gebeuren in het tweede bedrijf tegen het taaie Heracles. Dat lukte na een klein uur spelen. Matthijs de Ligt, die er in de rust was ingekomen voor de geblesseerde Nick Viergever, kopte op fraaie wijze een corner van Hakim Ziyech tegen de touwen.

Na deze 2-1 kon Heracles geen antwoord meer brengen. Het werd zelfs heel snel na de goal van De Ligt 3-1 voor Ajax. Ditmaal was het de beurt aan een andere verdediger, Davinson Sánchez. De Heracles-defensie liet hem helemaal vrij en daar maakte de Colombiaan dankbaar gebruik van door de bal van 25 meter hard in de verre hoek te schuiven.  Snel daarna kreeg Heraclied Jaroslav Navratil twee goede kansen om de spanning terug te brengen, maar dat lukte de Tsjech niet.

In de absolute slotfase kon Ajax het thuispubliek nog trakteren op een treffer. Ziyech bracht de bal met een vrije trap in het strafschopgebied, waar Bertrand Traoré voor zijn man kwam en de bal in de verre hoek prikte. De 4-1 zege betekent dat het weer aansluit bij koploper Feyenoord. De twee ploegen hebben nu als enige teams in de Eredivisie vooralsnog alle wedstrijden in 2017 gewonnen. Heracles mag trots zijn op het vertoonde spel in de eerste helft en zal nog altijd genoeg vertrouwen hebben met het oog op de komende weken.

Door: Nino Vermeulen