28.02.2017 16:32

Videoreferee in bekerduels niet meer in busje

De KNVB zet een volgende stap in de ontwikkeling van de videoscheidsrechter. Waar de videoreferee de scheidsrechter op het veld voorheen vanuit een busje assisteerde, zal de videoscheidsrechter in de halvefinalewedstrijden van de KNVB beker vanuit een centrale plek de camerabeelden bekijken.

Het zogeheten Replay Center is in Hilversum. "Dit is een nieuwe, grensverleggende stap in de ontwikkeling van de videoscheidsrechter", zegt operationeel directeur Gijs de Jong op de website van de voetbalbond. "De KNVB blijft continu de videoarbitrage in het voetbal ontwikkelen. Daarbij durven we ook dergelijke vernieuwingen te testen."

"Een videoscheidsrechter op een centrale plek maakt het in de toekomst mogelijk bij meerdere wedstrijden gebruik te maken van videoarbitrage. Net zoals dat bijvoorbeeld in de NBA het geval is. Dit past bij onze vooruitstrevende visie het voetbal eerlijker te maken en de ambitie om de komende jaren bij meer wedstrijden de videoscheidsrechter in te zetten."

Kevin Blom mag woensdag het spits afbijten. Hij is bij de wedstrijd Sparta Rotterdam - Vitesse de videoscheidsrechter. Hij zal gedurende de halve finale in contact staan met Pol van Boekel. Bij wedstrijdbepalende situaties (denk aan: penalty's, wel/niet een rode kaart, cruciale buitenspelsituaties) kan de videoscheidsrechter assisteren. Bij het halvefinaleduel AZ - SC Cambuur staat Blom op het veld en is Dennis Higler de videoreferee.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner