01.03.2017 22:37

Vitesse bekerfinalist na winst op Spartanen

Lewis Baker gaat helemaal los nadat hij in de openingsfase Vitesse op een voorsprong zet in het bekerduel met Sparta. (01-03-2017)

Vitesse heeft zich woensdagavond als eerste geplaatst voor de finale van het KNVB bekertoernooi. De Arnhemmers wonnen uit op Het Kasteel van Sparta: 1-2. Lewis Baker was de grote man bij Vitesse, hij verzorgde de gehele Arnhemse doelpuntenproductie.

Achter de naam van Eloy Room stond lang een vraagteken vanwege een opgelopen liesblessure in het weekend tegen Go Ahead Eagles, maar de goalie stond tegen Sparta gewoon onder de lat. Room zag zijn teamgenoot Milot Rashica in de achtste minuut een waarschuwingsschot afvuren richting het doel van Sparta-doelman Roy Kortsmit. De goalie keerde de zwabberbal uitstekend. Kortsmit had vijf minuten later echter geen antwoord op het afstandsschot van Baker. Met een snelle inworp van Kelvin Leerdam richting de vrijstaande Baker verraste Vitesse de Spartanen. Het schot van Baker vloog onder Kortsmit door in het doel.

Sparta trok na de openingstreffer het initiatief naar zich toe. Met name de snelheid en acties van Jerson Cabral zorgden voor enige dreiging, maar tot uitgespeelde kansen kwam de thuisploeg in de eerste helft niet. Cabral was met twee afstandsschoten degene die het dichtst in de buurt van het Vitesse-doel kwam, maar hij kon zijn schoten niet tussen de palen mikken.

Net als in de eerste helft wist Sparta goed en verzorgd voetbal op de mat te leggen. Daarmee namen ze ook het overwicht in de tweede helft. Verder dan de zestien kwamen ze echter amper. Pas in de 61ste minuut, nadat Sparta-trainer Alex Pastoor invallers Craig Goodwin en Mathias Pogba had ingebracht, kreeg Sparta een grote kans. Een indraaiende vrije trap van invaller Goodwin kwam op het hoofd terecht van de inlopende Michel Breuer, maar hij vond Vitesse-doelman Room op zijn weg.

Rashica kreeg in de 72ste minuut de kans om Vitesse op 0-2 te zetten, maar hij faalde één op één met Kortsmit. Een minuut later was het wel raak. Baker zette de aanval op, kreeg de bal terug van Rashica en schoot daarna met rechts raak. Sparta werd in rouw gedompeld, maar kon binnen enkele minuten weer lachen, nadat Vitesse-aanvoerder Guram Kashia een voorzet van Goodwin voorbij eigen doelman schoot.

Sparta ging in de slotfase van het duel alles of niets spelen, maar kwam niet meer tot een gelijkmaker. Daardoor bekert Vitesse verder en heeft het nog één hindernis te nemen om geschiedenis te schrijven. De andere finalist wordt donderdagavond bekend. Dan nemen AZ en SC Cambuur het tegen elkaar op. De finale wordt op 30 april gespeeld in De Kuip.

Door: Thomas Mulder