04.03.2017 21:36

PSV kent geen moeite met zwak Roda JC

Siem de Jong viert zijn treffer tegen Roda JC. (04-03-2017)

PSV had zaterdagavond niet veel inspanning nodig om met Roda JC af te rekenen. Twee doelpunten van zowel Héctor Moreno als Siem de Jong zorgden ervoor dat PSV met 4-0 van de onfortuinlijke Limburgers wonnen. Daarmee voert PSV de druk op bij Ajax.

Bij zowel PSV als Roda JC was er één noodgedwongen wijziging in de basisopstelling. PSV-trainer Phillip Cocu moest het zonder Marco van Ginkel doen. De sterkhouder, gehuurd van Chelsea, moest op bezoek bij Feyenoord al in de eerste helft geblesseerd het veld verlaten. Voor hem startte Siem de Jong. Bij Roda JC ontbrak Mohamed el Makrini op het middenveld na een rode kaart tegen sc Heerenveen. Abdul Ajagun heette zijn vervanger.

PSV nam, zoals het van de Eindhovenaren werd verwacht, al snel het initiatief. Het resulteerde alleen in de eerste helft al tot twaalf hoekschoppen voor de Eindhovenaren. Na 27 minuten te hebben gespeeld en zeven hoekschoppen later was het dan eindelijk raak voor PSV. Vanaf de linkerkant zette Davy Pröpper de bal voor. De mee naar voren gekomen Moreno torende boven alles en iedereen uit en kopte de bal richting de vrije tweede paal. Aangezien niemand van Roda JC de moeite nam om de tweede paal af te dekken, viel de eerste treffer van de wedstrijd binnen: 1-0.

Vijf minuten later werd het ook nog eens 2-0 voor PSV, waarmee de wedstrijd na ruim een half uur spelen beslist leek te zijn in Eindhovens voordeel. Linksachter Jetro Willems kreeg van Roda JC alle tijd en ruimte om met de bal naar voren te dribbelen. Willems lepelde de bal behendig over de verdediging van de Limburgers heen, waarna Siem de Jong alleen nog maar tegen de bal aan hoefde te lopen. De Jong profiteerde optimaal van het zwakke verdedigen van Ard van Peppen, waardoor hij ongehinderd de 2-0 kon scoren.

Na rust waren beide ploegen niet heel gretig uit de kleedkamer gekomen. Vooral PSV moest op zoek naar een gat in de muur van Roda JC-verdedigers. Die werd in de 62ste minuut wel gevonden door opnieuw Moreno. Uit de zestiende (!) hoekschop van de wedstrijd voor de Eindhovenaren kopt de Mexicaan de bal identiek richting de tweede paal. Opnieuw stond er niemand bij de tweede paal bij Roda JC, waardoor Moreno alweer zijn vijfde van het seizoen mocht binnentikken. Daarmee verbetert hij zijn persoonlijke record.

In de 71ste minuut werd het ook nog zelfs 4-0 voor PSV. Invaller Jürgen Locadia stond nog geen vier minuten in het veld voordat hij een penalty versierde voor de Eindhovenaren. Behendig passeerde hij enkele verdedigers van Roda JC, waarna hij ten val werd gebracht door Frederic Ananou. Geel voor de Duitse verdediger en dé uitgelezen mogelijkheid voor Siem de Jong. De Jong bleef kalm en mikte de bal in de rechteronderhoek: 4-0.

Daarmee maakt PSV geen fout en blijft meedoen in de strijd om de tweede plaats. De Eindhovenaren werken nog eens flink aan het doelsaldo en leggen op die manier de druk bij de Amsterdammers om zondagmiddag hetzelfde te doen. Roda JC zal in de resterende negen wedstrijden alle zeilen bij moeten zetten om nacompetitie te ontlopen. Door de zware nederlaag in Eindhoven staan de Limburgers weer onder de streep.

Door: Maarten Elst