04.03.2017 22:36

PEC Zwolle te sterk voor vermoeid Vitesse: 3-1

Kingsley Ehizibue (l.) springt op de rug van doelpuntenmaker Nicolai Brock-Madsen (m.), terwijl ook Ryan Thomas (r.) het feestje komt meevieren. (04-03-2017)

PEC Zwolle heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan door Vitesse in eigen huis te kloppen. De Zwollenaren waren met 3-1 te sterk voor de Arnhemmers en pakten daardoor drie belangrijke punten.

Het ging dit seizoen al vaker mis voor Vitesse na een midweekse bekerwedstrijd. En ook tegen PEC Zwolle begon de bekerfinalist zwak aan de wedstrijd. In de openingsfase denderden de Zwollenaren over de club uit Arnhem heen. Binnen tien minuten maakte Mustafa Saymak de 1-0.

De snelle achterstand had Vitesse niet wakker geschut. Zwolle bleef de wedstrijd domineren en het duurde niet lang voordat de voorsprong werd vergroot. Vitesse stond achterin niet goed bij de lange bal van Philippe Sandler. De verdedigers wachtten op doelman Michael Tørnes, de vervanger van de geblesseerde Elroy Room, maar de Deense goalie kwam te laat bij de bal. Spits Nicolai Brock-Madsen profiteerde en zette de 2-0 op het scorebord.

Na het sterke begon haalde de thuisploeg de voet van het gaspedaal waardoor Vitesse wat beter in de wedstrijd kwam. De Arnhemmers tikten de bal rustig rond, maar waren niet bij machte om tot grote kansen te komen. Op afstandsschoten van Ricky van Wolfswinkel en Navarone Foor na lukten het de mannen van Henk Fraser niet om doelman Mickey van der Hart moeilijk te maken.

Fraser moest zijn mannen in de rust een donderspeech geven. En dat leek de oefenmeester ook gedaan te hebben, want de bezoekers kwamen sterk uit de kleedkamer. Binnen drie minuten stond de aansluitingstreffer op het scorebord. In de rebound was het Ricky van Wolfswinkel die attent reageerde en de spanning terug bracht in de wedstrijd. Even later kreeg de spits dé kans op de 2-2, maar dit keer had Van der Hart wel een antwoord.

PEC Zwolle leek de wedstrijd snel uit handen te geven na rust, maar de club uit Overijssel liet niet over zich heen lopen . Eerst was het Queensy Menig met zijn poging, maar de paal bracht Vitesse toen nog redding. Enkele minuten later was het alsnog raak. Uit een vrije trap liet Danny Holla doelman Tørnes kansloos.

Vitesse probeerde de aansluitingstreffer wel te forceren, maar de Arnhemmers konden niet of nauwelijks gevaar stichtten voor het doel van Van der Hart. PEC had de wedstrijd onder controle, maar liet het na om de genadeklap uit te delen. Zo belandde een poeier van Ryan Thomas op de lat. Toch maakte het niet uit voor de thuisploeg. De 3-1 voorsprong was meer dan voldoende om de drie punten te pakken tegen een matig Vitesse.

Door: Ilona van der Werf